Snahou SÚKL je urychlení systému revizí

15. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
„Snahou Státního ústavu pro kontrolu léčiv je urychlení systému revizí. Zároveň je ale povinnen plnit veškeré požadavky legislativy,“ reaguje na kritiku ČLK Jindřich Kotrba, který má v lékovém ústavu úhrady a ceny léků na starosti.


Česká lékařská komora vás zkritizovala za nedodržování zákona v souvislosti s revizí úhrad. Jak na tuto kritiku reagujete?

Aby bylo možné zahájit revizi úhrad, bylo nutné přehodnotit dle nových legislativních pravidel maximální ceny výrobce u všech léčivých přípravků se stanovenou úhradou ze zdravotního pojištění (3 937 léčivých přípravků). Díky provedenému přehodnocení cen, které SÚKL provedl v roce 2008, předpokládané roční úspory na straně pacientů i zdravotního pojištění dosáhly výše 2,8 mld. Kč. Dále vzhledem k provedenému přehodnocení vzrostl počet léčivých přípravků plně hrazených ze zdravotního pojištění zhruba o třetinu. Státní ústav pro kontrolu léčiv pak na konci roku 2008 mohl zahájit vlastní revizi úhrad.

Pro rychlejší průběh správních řízení, ale i pro zvýšení transparentnosti, SÚKL od roku 2009, pravidelně před vlastním zahájením správního řízení, zveřejňuje návrhy všech hodnotících zpráv k připomínkování tak, aby bylo možné připomínky řešit v co nejkratším termínu.

Dále byla v rámci tzv. Janotova balíčku schválena změna způsobu doručování veškeré dokumentace v průběhu správního řízení k cenám a úhradám. Nově od 1.1.2010 je veškerá dokumentace zveřejňována prostřednictvím veřejné vyhlášky.

Z výše uvedeného je patrné, že snahou SÚKL je právě urychlení celého systému. SÚKL je ale zároveň povinnen plnit veškeré požadavky legislativy.

ČLK ale tvrdí, že díky nedodržení zákona přišel stát o miliardy korun…

První úspory státu, resp. zdravotních pojišťoven, plynoucí z revize úhrad léčivých přípravků se uplatňují již od října minulého roku, kdy nabyla právní moci první rozhodnutí.

Z rozhodnutí vydaných v minulém roce plynou odhadové úspory ve výši 30,9 mil. Kč. Z letošních dosud vydaných a pravomocných rozhodnutí plynou další odhadované úspory ve výši 2,402 mld. Prozatimní celková úspora se tedy odhaduje na 2,433 mld. Kč. Revize je však činnost průběžná a postupně s nabytím právní moci dalších rozhodnutí bude růst i možná úspora ze zdravotního pojištění.

Je nutné si uvědomit i další aspekt a to, že úhrady léčivých přípravků vychází nejenom z cen evropských, ale i z cen na českém trhu. Dosahované úspory v rámci revize úhrad léků jsou u velkých skupin léčiv podmíněné právě snížením jejich cen v ČR, díky přehodnocení maximálních cen výrobce v roce 2008, ale také vstupem nových přípravků na trh, u kterých byla již cena ovlivněna novými legislativními pravidly. Provedení komplexní revize úhradového systému v roce 2008, by tak z důvodu dosud nesnížených cen přípravků na českém trhu, nedosahovalo úspor blížící se současné výši.

Další revize vstoupí v platnost příští měsíc? Kolik předpokládáte že by se mělo ušetřit?

Ke dnešnímu dni není možné informovat o předpokládaných úsporách, a to s ohledem na možnost odvolání účastníků řízení u vydaných rozhodnutí, ale také s ohledem na vyjádření MZ ČR k již odvolaným rozhodnutím.

Bude již nyní probíhat revize každoročně?

V prezentaci jsme si dovolili revizi systému přirovnat ke stavbě domu, kdy SÚKL začínal na „zelené louce“. Z dřívejšího systému nebyla žádná data, která by bylo možné použít v rámci revize, neexistovaly ani údaje, které by bylo možné třeba jen aktualizovat. Ve chvíli, kdy v rámci revize byly shromážděny veškeré potřebné údaje, je každá následující revize spíše o aktualizaci dat a o reakci na aktuální stav trhu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?