Sněmovna neprojednala snížení cen léků, pacienty čekají změny

27. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh na snížení maximálních cen léků a úhrad, který do sněmovny předložil poslanec ODS Marek Šnajdr, už sněmovna do konce roku neschválí. Pacienty tak čekají při placení v lékárnách od Nového roku změny. Na svůj lék si přechodně připlatí víc. Šnajdr sice navrhl schválit zákon už v prvním čtení, předložil ho ale až 21. prosince. Nejbližší schůze přitom poslance čeká 1. února.


Poslanec chtěl novelou o rok prodloužit část takzvaného Janotova balíčku, která se týkala léků. O sedm procent snižovala maximální ceny a také úhrady léků ze zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny díky tomu ušetřily. Toto opatření přestane platit 1. ledna 2011 u všech léků, u kterých nestihl Státní ústav pro kontrolu léčiv provést cenovou revizi. Jde zhruba o polovinu přípravků.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka by mohly doplatky pacientů po Novém roce klesnout, po dvou až třech měsících by ale zase stouply a pacienti by dopláceli na léky stejně, jako nyní. Důvodem má být to, že léky už jsou nakoupené na skladech za současné nižší ceny, doplatek by tak po Novém roce mohl o sedm procent klesnout. Postupem času se ale vrátí na původní úroveň, až se začnou prodávat léky nakoupené za novou, vyšší cenu. Výdaje pojišťoven v lednu podle Havlíčka naopak stoupnou a posléze se vrátí na původní úroveň.

Situace by se mohla změnit nejdříve v březnu. Pokud by totiž sněmovna návrh projednala hned na začátku únorové schůze a bez problémů by ho schválil Senát a podepsal prezident, mohl by začít platit právě od 1. března.

Pro pacienty i pojišťovny by to znamenalo výkyv opačným směrem než v lednu, protože lékárny budou muset doprodat léky nakoupené v mezidobí za vyšší ceny. Pacienti tedy přechodně doplatí více a pojišťovny méně, protože maximální ceny i úhrady tímto opatřením klesnou.

V případě, že by vládní koalice usilovala o ještě dřívější přijetí, musela by k projednání zákona svolat v lednu mimořádnou schůzi. Nyní čeká novelu projednání ve vládě. Nezávisle na jejím stanovisku ho pak posoudí i sněmovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?