Sněmovní výbor se začne zabývat reformou zdravotnictví

23. 8. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní zdravotnický výbor se dnes začne zabývat předlohami vládní reformy zdravotnictví. Jde o návrh zákona o zdravotních službách, předlohu o speciálních zdravotních službách a návrh zákona o záchranné službě.


Dnešní jednání bude vyhrazeno obecné debatě, poslanci budou také podávat pozměňovací návrhy. Hlasovat se o nich bude ve čtvrtek.

Návrhy zákonů a zdravotních službách a specifických zdravotních službách odolaly návrhu opozice na zamítnutí už v prvním sněmovním čtení. Pro některé změny v předlohách jsou i koaliční poslanci. Debata se povede například o nejzazší dojezdové době sanitek k pacientům a o zapojení soukromých záchranných služeb do krajských systémů. Předseda výboru Boris Šťastný (ODS) už dříve uvedl, že návrhy, které by reformu bořily, nebudou mít šanci na přijetí.

Reforma přináší i takzvaný změnový zákon a novelu o veřejném zdravotním pojištění. Ve změnovém zákonu se objevil takzvaný přílepek, který by vedl k utajování úřednických platů a odměn. Ustanovení doporučil vypustit už branný a bezpečnostní výbor. Očekává se, že zdravotnický výbor vydá stejné stanovisko.

Zákon o zdravotních službách vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Pacient se stane novým zákonem „rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb“. Předloha o speciálních zdravotních službách upravuje například umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace můžu a transsexualitu.

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut nejvýše na 20 minut. Předkladatelé ale - na rozdíl od opozice - tvrdí, že to dostupnost péče nezhorší. Záchranáři také budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?