Sobotka uvítal iniciativu ČLK na krizový plán zdravotnictví

8. 3. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal iniciativu České lékařské komory (ČLK), která požaduje od vlády vytvoření krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Plán by měl měl přinést resortu víc peněz, aby mohly růst platy v nemocnicích každý rok o deset procent a lékaři a sestry neodcházeli.


Sobotka novinářům v Bruselu řekl, že některé kroky navržené komorou už vláda činí. O plánu chce jednat s prezidentem ČLK Milanem Kubkem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

„Vnímám potřebu navýšení finančních prostředků do zdravotnictví. Myslím si, že to je důležitá podpora pro ministra zdravotnictví, který bude v příštích týdnech a měsících jednat o dalším zvýšení příspěvku státu za státní pojištěnce,“ řekl Sobotka.

Pondělní prohlášení ČLK podle něj potvrzuje, že zdravotnictví potřebuje pozornost a podporu ze strany vlády. „Současně to ukazuje, že jdeme správným směrem, pokud se snažíme o reformu vzdělávání v oblasti zdravotnictví, o narovnání plateb ze systému zdravotního pojištění a zajistit dostatek kvalifikovaných pracovníků pro zdravotnictví,“ řekl. Upozornil, že mzdová konkurence z Německa a Rakouska je velmi silná a vláda na to musí reagovat. „Bez navýšení prostředků do systému plateb a bez dalšího navýšení platů pro lékaře a zdravotní sestry to podle mého názoru nepůjde,“ dodal.

Na společném jednání s Kubkem a Němečkem chce Sobotka mluvit o konkrétních návrzích, jež dnes předložila lékařská komora. „Já tu iniciativu vítám, myslím, že je potřeba o těch věcech mluvit. Současně platí, že řada kroků už je v tuto chvíli ve formě změn zákonů, na řadě věcí se pracuje,“ řekl. Zdravotnictví se podle Sobotky postupně reformuje, mění se, ale je potřeba podle něj posílit výdaje, které budou směřovat zejména do lepšího odměňování sester a lékařů.

Plán pro záchranu zdravotnictví by podle ČLK měl obsahovat pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce, zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, růst platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok a sjednocení platových tabulek ve státních i soukromých nemocnicích.

S přípravou záchranného plánu by podle ČLK měla vláda začít okamžitě, aby ve zbývajících dvou letech do voleb ho stihla splnit. K přijetí plánu vyzvala ČLK premiéra otevřeným dopisem, který zveřejnila.

„Nedostatek peněz, nedostatek lékařů i ostatních zdravotníků jsou spolu s porušováním platných zákonů a dalších právních norem příčinou krize českého zdravotnictví, která se projevuje poklesem dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotních služeb pro naše občany,“ varoval Kubek.

Index kvality zdravotní péče v evropských zemích za rok 2015 vyzdvihuje Českou republiku spolu s Estonskem jako země, které při nízkých celkových výdajích na zdravotnictví nabízejí dobrou péči. Podle Kubka ale je kvalita péče a vysoká efektivita českého zdravotnictví dosahována na úkor spravedlivého odměňování zdravotníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?