Sokolovská nemocnice získala nový přístroj pro radiodiagnostiku

7. 4. 2017 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Radiodiagnostické oddělení sokolovské nemocnice otevřelo nové skiaskopicko-skiagrafické pracoviště.


Radiodiagnostické oddělení sokolovské nemocnice otevřelo nové skiaskopicko-skiagrafické pracoviště. Moderní rentgenový přístroj získala nemocnice po dvaceti letech od pořízení toho předchozího. Přinese lepší komfort pro pacienty i pro lékaře, řekl novinářům primář oddělení Jaroslav Štětina.

„Pro ortopedické operace nutné snímky vestoje na dlouhý formát umí tento přístroj vyrobit, aniž bychom museli víckrát pacienta snímkovat. Další výhodou je polohovatelný stůl, kdy můžeme pacienty vyšetřovat v různých polohách. Pacienty, kteří nejsou schopni se postavit, si tímto způsobem napolohujeme do vertikálního stavu,“ řekl Štětina.

Unikátní funkcí přístroje je možnost pořízení snímku při zakřivení páteře na jeden dlouhý formát. Takový snímek je nutný pro ortopedickou rozvahu operace či léčby. Pořízený snímek navíc bude možné okamžitě elektronicky odeslat na příslušné pracoviště. „Na chirurgickém či jiném oddělení tak bude jistě dřív, než se tam vrátí pacient,“ řekl primář.

Zatímco skiagrafie slouží k zachycení případného poranění lidských tkání pomocí rentgenového záření na snímek, o skiaskopii jde v případě, že je obraz orgánu pouze zachycován bez uložení na film nebo jiné médium.

Nemocnice přístroj pořídila za 9,5 milionu korun, z toho přes sedm milionů získala z dotace ministerstva zdravotnictví. Zbytek doplatila skupina Nemos, která krajskou nemocnici provozuje. Původní skiagrafické vybavení v nemocnici zůstane a bude sloužit jako záložní.

V letošním roce chce Karlovarský kraj v sokolovské nemocnici investovat kolem 40 milionů korun na zahájení rekonstrukce oddělení šestinedělí. Milion korun na pořízení dalších přístrojů letos přispělo město Sokolov.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?