Soud projedná jmenování Kužela rozhodcem ve sporu s Diag Human

6. 9. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský městský soud dnes projedná návrh České republiky ustavit jedním z rozhodců ve sporu s firmou Diag Human prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela. Senát, jehož by se mohl stát členem, by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiřkl odškodnění výši 8,9 miliardy korun za překažený obchod s krevní plazmou. Stát se proti rozhodnutí odvolal, Diag Human jej však považuje za pravomocný.


Nároky společnosti letos nepravomocně uznaly i zahraniční soudy, nejprve rakouský a francouzský. Podle informací serveru Novinky.cz se k nim v minulých dnech přidaly soudy z Lucemburska, Velké Británie a USA.

Podle dřívějšího vyjádření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových však zahraniční soudci neprověřovali, zda je rozhodčí nález z roku 2008 opravdu pravomocný či ne. ČR se proti prvním dvěma verdiktům již odvolala.

O přítomnosti Kužela v přezkumném senátu rozhodl v listopadu 2008 Obvodní soud pro Prahu 6. S jeho jmenováním však nesouhlasil Diag Human, a Nejvyšší soud loni v říjnu vyhověl jeho stížnosti. Uvedl, že o návrhu na ustavení Kužela rozhodcem má rozhodnout pražský městský soud.

Soud by měl následně ustavit také dalšího rozhodce, ČR navrhuje, aby se jím stal ekonom Jiří Schwarz. Třetím členem senátu je někdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?