Soud senátoru Trpákovi jen zkrátil trest

15. 2. 2011 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Trest za profesní chybu končící úmrtím novorozence zkrátil včera senátoru Pavlu Trpákovi (ČSSD) Okresní soud v Trutnově. Gynekolog, původně odsouzený na deset měsíců s podmínkou na půldruhého roku, tentokrát odešel s půlročním trestem a ročním odkladem.


„Jelikož jde o trestný čin z nevědomé nedbalosti, nehrozí v případě odsouzení senátoru Trpákovi ztráta senátorského mandátu,“ upřesnil místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček. Trpák, zvolený do Senátu v roce 2008, požádal už během vyšetřování případu o zbavení imunity.

Rozsudek trutnovského soudu z předloňského listopadu zrušil loni v únoru Krajský soud v Hradci Králové. „Krajský soud uložil vypracovat tzv. superposudek z oboru soudního lékařství,“ konstatoval Řezníček. „Rozhodnutí krajského soudu svědčí o tom, že moje vina nebyla prokázána,“ reagoval tehdy Trpák.

Soudkyně Miroslava Purkertová ovšem z nejdůležitějšího z řady předchozích posudků v pondělí dovodila lékařovu vinu a trest za ublížení na zdraví pouze zkrátila. Nesáhla v případě 53letého gynekologa po zákazu činnosti, což požadoval žalobce.

Převzal komplikovaný porod

Trpák, souzený od září 2009, se proti rozsudku znovu odvolal, státní zástupce si ponechal zákonnou lhůtu.

Trpák převzal v květnu 2007 v trutnovské nemocnici, kam dochází pravidelně praktikovat, komplikovaný porod. Chlapeček se rodil dnem pánevním, kdy dítě nejde dopředu hlavičkou, nýbrž nožičkami.

Novorozence s příznaky životní tísně porodník posléze poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové. Dítě přesto po několika hodinách zemřelo na nedostatečné okysličení tkání a trauma.

„Přišel k tomu jako slepý k houslím,“ konstatoval před časem ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

Gynekolog ale podle soudu nevěnoval rodičce odpovídající pozornost a včas nepředešel možným komplikacím. Rodička měla údajně odmítnout monitoring plodu a vzhledem k charakteru porodu bezpečnější císařský řez, což ale ledabyle vedená nemocniční dokumentace nedokazuje.

Trpák jednoduše nemyslel na vlastní právní ochranu a nenechal si podepsat od rodičky negativní revers. „Šlo o záležitost nemocnice, kam chodím na občasné služby,“ podotkl Trpák k nedbale vedené dokumentaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?