Soud smetl se stolu rozsudek nad gynekology

12. 4. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z mostecké nemocnice měli zavinit smrt dítěte. Okresní soud jim dal podmínku, odvolací krajský soud rozsudek zrušil.


Krajský soud v Ústí nad Labem smetl se stolu rozsudek mosteckého soudu nad dvěma mosteckými gynekology - Josefem Pulkertem a Bohumilem Bradáčem.

Obžaloba je vinila z toho, že následkem jejich pozdní reakce na patologické změny plodu porodila v srpnu 2006 mladá maminka holčičku, která po třinácti dnech zemřela - měla vadu na mozku způsobenou nedostatkem kyslíku.

Případ se tak rok po vynesení rozsudku vrací k novému projednávání k mosteckému soudu.

Co se tehdy stalo

Rodička byla na gynekologicko-porodnické oddělení mostecké nemocnice přijata 22. srpna 2006, v té době přenášela dítě o 12 dní od plánovaného posledního termínu porodu.

Protože se porod spontánně nedařil, byl nařízen císařský řez. To se stalo ale až potom, co těhotné ženě odtekla zkažená plodová voda.

Narozená holčička se ihned dostala do péče pediatrů, po 13 dnech ale miminko zemřelo.

Znalecký posudek

Původně byl bývalý primář mostecké nemocnice Bohumil Bradáč odsouzen k podmínečnému odnětí svobody na 18 měsíců a jeho kolega Josef Pulkert na 15 měsíců, oběma byl trest podmínečně odložen na 2 roky.

Pulkert se proti rozsudku odvolal. Poukazoval na nedostatečné vypořádání soudu se všemi skutečnostmi, když soud vůbec nevzal v úvahu znalecký posudek předložený obhajobou. Odůvodnění rozsudku bylo podle jeho mínění nepřesvědčivé a nedostatečné.

Krajský soud dal lékaři za pravdu.

„Soud prvého stupně se v rámci dokazování v hlavním líčení dopustil zásadního a hrubého pochybení, pro které nemůže napadený rozsudek obstát,“ je uvedeno v usnesení krajského soudu.

Ačkoliv se z obviněných lékařů odvolal jenom Josef Pulkert, rozsudek byl zrušen také u již pravomocně odsouzeného Bradáče, který se proti verdiktu neodvolal.

Koho je to vina?

Oba obžalovaní již u okresního soudu odmítli, že by pochybili. Svalovali v podstatě vinu jeden na druhého.

Bradáč tvrdil, že za vše prý mohlo nedostatečné podání informací od kolegy - lékaře Pulkerta.
Pulkert naopak svaloval vinu na primáře.

„Zátěžový test ukázal, že plod není v pořádku a žena nemůže spontánně rodit. Měl být okamžitě proveden císařský řez. Nařídit ho však může jen primář, nikoli já,“ řekl Pulkert.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?