Soud začne řešit kauzu někdejšího nuceného správce VZP Pečenky

20. 7. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 3 začne v pondělí projednávat kauzu někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky. Exnáměstka ministerstva zdravotnictví viní obžaloba z pokusu o zneužití pravomoci při uzavření smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a protonovým centrem.


Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou.

Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (tehdy ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Pečenka dříve v médiích uvedl, že podle něj je smlouva platná a upozornil na to, že prošla právním auditem. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí nicméně odmítla přistoupit.

Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat - za jedno záření požadovalo nejprve 39.000 korun, letos 55.000 korun. Nyní s pojišťovnou jedná o uzavření smlouvy, díky níž by se protonová terapie mohla dostat do seznamu výkonů VZP.

Protonová léčba se doporučuje například pro léčení nádorů mozku. Metoda je vysoce přesná a šetrná, podle kritiků však také drahá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?