Soud zastavil stíhání bývalé ministryně zdravotnictví Součkové

19. 5. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl o zastavení stíhání bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Žena čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.


Údajně uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human, čímž státu způsobila téměř desetimilionovou škodu.

Podle dnešního rozhodnutí soudu se sice dopustila jednání popsaného v obžalobě, nechtěla ovšem zvýhodnit Nováčka, ale uspět v kauze Diag Human. Podle obvodního soudu tak z nedbalosti porušila povinnost při správě cizího majetku, tento čin již byl ale promlčen. Rozhodnutí o zastavení stíhání je nepravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na případné podání stížnosti. Obvodní soud v minulosti Součkovou čtyřikrát zprostil obžaloby, všechny osvobozující verdikty však zrušil pražský městský soud.

Někdejší ministryně podle prvoinstančního soudu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Smlouva byla podle spisu nevýhodná - právník dostal za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

„V průběhu hlavního líčení se všichni svědci shodli, že se paní obžalovaná snažila vyhrát spor s Diag Human,“ prohlásila předsedkyně senátu Zuzana Zápalková. Advokát ji prý přesvědčil, že to dokáže, a ona mu nekriticky uvěřila. Přesto však podle soudkyně věděla, že jedná nezákonně, protože ji na to spousta lidí upozorňovala.

„Byla svou snahou tak zaslepená, že jednala hrubě nedbale,“ uvedla Zápalková. Zároveň se podivila nad tím, že Součková vyplatila Nováčkovi požadovaných deset milionů, přestože tato částka měla pokrýt náklady na zastupování státu až do ukončení kauzy.

Státní zástupce Kamil Švec je s verdiktem celkem spokojen. „Rozsudek v podstatě odpovídá závěrečné řeči, závěrečnému návrhu a především odpovídá výsledkům hlavního líčení,“ řekl žalobce novinářům. Z důkazů podle něj vyplynulo, že obžaloba se při stanovení kvalifikace pro exministryni mýlila. Přesto chce ještě zvážit, zda nepodá proti usnesení stížnost.

Podle právního zástupce Součkové je rozhodnutí pro bývalou ministryni celkem příznivé, přestože nakonec nebyla obžaloby zproštěna. Advokát však trvá na tom, že je jeho klientka nevinná. I on má možnost se k verdiktu soudu ve lhůtě vyjádřit a žádat, aby řízení pokračovalo. Nyní se musí s exministryní na dalším postupu domluvit.

Součková byla obviněna v lednu 2005, první hlavní líčení v její kauze začalo v dubnu 2006. Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem dále soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?