Soud zpřísnil trest za ohrožení virem HIV z podmínky na šest let

21. 5. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací soud zpřísnil trest sedmatřicetiletému Rudolfu Martinu Novákovi za ohrožování virem HIV z tříletého podmíněného trestu na šest let vězení. Kromě šíření nakažlivé nemocí to byl podle soudu také pokus o těžké ublížení na zdraví.


Novákovi, který o své nákaze virem HIV ví od roku 2001, hrozilo až 12 let vězení. Soud ho v minulosti za obdobný trestný čin již jednou potrestal - Novák má za sebou 3,5 roku vězení, odkud byl podmínečně propuštěn před koncem trestu. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Proti únorovému rozsudku libereckého soudu se odvolala státní zástupkyně, která chtěla přísnější trest, a také obžalovaný. Soudce Jiří Lněnička žalobkyni částečně vyhověl a Novákovo odvolání zamítl. Soud v Liberci podle něj nepřihlédl k dřívějšímu Novákovu trestu. Obžalovaný dnes zopakoval, že muži, kteří proti němu vypovídali jako poškození, byli jeho partneři a může jít z jejich strany o mstu. Lněnička tomu ale neuvěřil a řekl, že by to bylo možné například v jednom případě, v této kauze je ale poškozených několik.

Novák měl podle obžaloby na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s šesti muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom. O své nemoci ví Novák už od roku 2001. Potrestán byl nakonec za pět případů. Hlavní líčení byla s ohledem na citlivost kauzy před libereckým soudem neveřejná, což žádal Novákův advokát také dnes, vrchní soud mu ale nevyhověl, protože neprováděl žádné nové důkazy.

Obžalovaný, mezi lidmi známý pod přezdívkou Maarty, od začátku vinu popíral. Odsouzení na 3,5 roku v roce 2005 prý pro něj bylo dostatečným poučením. Tvrdil, že o své nemoci dopředu informoval všechny své milence a pokaždé při sexu používal jako ochranu kondom. Výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži.

Před deseti lety byl Novák odsouzen za šíření nakažlivé choroby a pokus o těžké ublížení na zdraví. Podle verdiktu virem tehdy dva roky ohrožoval své známé a nejméně v deseti případech měl s muži pohlavní styk. Seriózně vyhlížející Novák v té době navazoval známosti v gay klubech v centru Prahy a také na internetu. Policisté po jeho zadržení apelovali na jeho případné partnery, aby podstoupili zdravotní testy, nikdo z nich však nakažen nebyl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?