Soukromé kliniky: Mohou zlepšit zdravotnictví?

9. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Deset miliard korun. Tolik bude příští rok scházet v českém zdravotnictví. Většina státních, krajských i městských nemocnic se topí v dluzích. Rozpočet má zalepit rušení lůžek nebo převod velkých státních nemocnic na nové zřizovatele.


Dvě z těch fakultních by měly přejít pod pražský magistrát. Máme se začít obávat, že stát nedostatek peněz vyřeší privatizací?

„Státní nemocnice mají za sebou někoho, kdo za ně dluh zaplatí. V konečném důsledku jsou to daňoví poplatníci - peníze jdou buď ze státního, krajského nebo městského rozpočtu. V nejhorším případě ředitele odvolají z funkce. Soukromý vlastník tuto možnost nemá a od samého začátku s tím počítá. Ví, že když nebude vycházet s penězi, tak špatně skončí, a tak se o majetek dobře stará,“ vysvětluje výhody privátního sektoru Miroslav Mach, místopředseda Sdružení soukromých nemocnic ČR.

Ztráty za čtyři miliardy

Jak dokazují nemocnice v Brandýse nad Labem či Jesenici, není vždy úspěch soukromníků zaručen. Pak ovšem majitel nese důsledky - buď musí část nemocnice zavřít, prodat, nebo skončí v konkurzu.

Oproti tomu na předražené a neprůhledné zakázky, které si nasmlouvala například pražská klinika IKEM, doplatí státní rozpočet. Podle studie Transparency International z roku 2007 přišel stát kvůli nedostatečnému používání soutěžních metod ve zdravotnictví téměř o čtyři miliardy korun. A situace se od té doby rozhodně nezlepšila. A soukromé nemocnice neprospívají jen státnímu rozpočtu.

Liší se i jejich přístup k pacientům. Vyšetření bez hodin sezení v čekárně, vstřícnost i příjemné prostředí jsou v mnohých samozřejmostí.

„Za návštěvu lékaře v soukromém zařízení dám stejně jako v normálním třicet korun. Když ale vejdete do ordinace, lékař vám podá ruku a představí se. Také neexistuje, aby sestra přišla a neusmívala se. A hlavně při objednání hned jdete na řadu, žádné čekání, přestože je vidět, že o pacienty klinika nemá nouzi,“ popisuje svoje zkušenosti z pražského GynCentra v Hloubětíně devětačtyřicetiletá Kateřina.

Její dojmy potvrzuje i ředitel nemocnice Almeda v Neratovicích Ivo Jakl.

„Nabízíme rodinné prostředí a atmosféru i individuální přístup. Chceme být odlišní od velkých nemocnic, kde jsou davy nemocných a kde člověk tak trochu ztrácí svou identitu a připadá si spíš jako „zboží“. Chceme, aby každý ošetřující lékař znal každého pacienta. Tedy aby o pacientovi věděl i ten lékař, který má na starosti jiný pokoj,“ vysvětluje Jakl.

Zatím privatizaci neplánují

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) připravuje šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09) návrhem na zrušení zákona o veřejných neziskových nemocnicích půdu pro další privatizaci. S tím však ministerstvo nesouhlasí.

„Část zákona již dříve zrušil Ústavní soud a jeho „torzo“ bylo naprosto nefunkční. Zákon přitom v zásadě zbavoval managementy a zřizovatele možnosti řádně tato zařízení řídit. Ministerstvo nepřipravuje žádné kroky k privatizaci nemocnic,“ dodává Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?