Soukromí lékaři: Kvůli úhradové vyhlášce nám klesnou peníze

21. 11. 2013 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Namísto avizovaného nárůstu o 500 milionů Kč soukromým lékařům peníze klesnou, nová úhradová vyhláška pro příští rok nekompenzuje ani zrušení regulačních poplatků. Na úkor 20.000 privátních zubařů, gynekologů, praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů tak prý dostanou peníze nemocnice. S těmito výtkami na tiskové konferenci vystoupili zástupci Koalice soukromých lékařů.


Ačkoliv ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát už minulý týden uvedl, že vyhláška vyvede zdravotnictví z ekonomické pasti, koalice doufá, že se s ministerstvem na úpravě vyhlášky, podle níž budou příští rok platit pojišťovny za léčení, ještě domluví.

„Je tam několik mechanismů, které nám významně snižují úhrady,“ upozornil předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Kdyby soukromí lékaři měli skutečně příští rok dostat 500 milionů korun navíc, jak se dohodli s ministerstvem, musela by se jim úhrada za jeden bod zvýšit o dva haléře na 1,02 koruny. S ničím takovým se ale nepočítá. Podle Jojka je navíc úhradový vzorec nepřijatelně komplikovaný.

Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost zase upozornilo, že jim v návrhu vyhlášky není kompenzována ztráta zrušených regulačních poplatků u dětí do 18 let. Zatímco u očkování se prý dohodli na 1,12 koruny za bod, vyhláška počítá se stávajícími 1,10 koruny za bod.

Prezident České stomatologické komory a mluvčí Koalice soukromých lékařů Pavel Chrz nicméně věří, že ministerstvo vyhlášku ještě upraví. Ještě minulý týden přitom soukromí lékaři mluvili o možnosti masových protestů.

Ministr zdravotnictví ale už dříve připomněl, že příjmy ambulancí rostly v posledních letech prudčeji než za jinou péči. „Rozhodně nemohu souhlasit s tvrzením, že vyhláška vede zdravotnictví do ekonomické pasti. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jde směrem opačným a z ekonomické pasti nás naopak vyvádí,“ reagoval na výtky minulý týden Holcát.

Podle ministerstva by pojišťovny měly mít příští rok na péči 235 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než letos. Nemocnice z navýšení dostanou 4,2 miliardy korun, ambulantní specialisté půl miliardy korun. Praktikům a zubařům se úhrady téměř nezmění. Přesto i oni dostanou o něco víc, protože padne většina regulací, jak to nařídil Ústavní soud.

Kriticky se k úhradové vyhlášce vyjádřily minulý týden také zdravotní pojišťovny. Systém podle nich skončí v deficitu, očekávané příjmy na péči jsou prý nadhodnoceny zhruba o 2,5 miliardy korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?