Speciální sanitka přepravovala nemocné dítě i muže s malárií

28. 11. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští záchranáři už třikrát využili speciální sanitku určenou pro převoz vysoce infekčních pacientů.


Naposledy využili speciální sanitku v pátek, když v ní přepravovali nemocné nemluvně, už dříve například cestovatele s malárií. Uvedl to mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Podobný vůz má od srpna k dispozici jen záchranná služba v Moravskoslezském kraji.

Speciální vůz je určen právě k zásahu u pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a u nemocných se selháním životních funkcí. Jde například o exotické choroby, jako jsou malárie či ebola. Vůz ale může být využit i u pacientů s tuberkulózou či agresivní formou jiné infekční choroby, řekl Humpl. Jako první v Česku má totiž sanitka zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor. Vůz stál téměř šest milionů korun a záchranáři jej zaplatili ze státního příspěvku.

Od jiných sanitek se vůz odlišuje i poměrně výjimečným uspořádáním a vybavením. Kombinace nejmodernějších technologií v něm umožňuje filtrování kontaminovaného vzduchu. „Uvnitř je vozidlo upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a desinfekci. Všechny vnitřní prostory, včetně elektrických zásuvek, přístrojů a dalšího vybavení, jsou tedy vybaveny speciálním krytím proti průniku kapalin i prachu,“ popsal Humpl.

Naposledy tato sanitka vyjela v pátek. Záchranáři z týmu pro specializované činnosti v ní převáželi pětiměsíční dítě nakažené závažným infekčním onemocněním. „Přesto, že se nejednalo o žádnou exotickou chorobu, museli členové týmu využít ochranných obleků a dalšího vybavení, které mají k dispozici pro tyto případy,“ řekl mluvčí. Dodal, že vážně nemocného chlapečka převáželi z jednotky intenzivní péče Vítkovické nemocnice na Kliniku dětského infekčního lékařství v Brně.

Už dříve záchranáři vůz využili k přepravě cestovatele, který si z pobytu v Africe přivezl malárii. Ve třetím případě se opět objevilo podezření na nakažení vysoce infekční chorobou. Proto záchranáři pro převoz pacienta využili speciální vůz. Další vyšetření ale nákazu nepotvrdila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?