Spojení nemocnic neutichlo

22. 3. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Diskuze o fúzi liberecké a frýdlantské nemocnice utichly, přestože na podzim loňského roku vyvolávaly bouřlivé emoce mezi obyvateli Frýdlantska. Šíří se však fámy, že od spojování vedení obou nemocnic upustilo. Tak tomu však není. Podle vyjádření vedení obou zdravotnických zařízení se pouze odkládá.


„Na podzim jsme s tou informací o možném spojení vyšli ven, protože se rojily mezi veřejností spekulace, co se děje. A to na základě vzájemných návštěv, spolupráce a například zřízení lékárny, kterou zde liberecká nemocnice má,“ vysvětluje Břetislav Václavík, ředitel frýdlantské nemocnice.

Jak doplnil, chtěli se dá do kupy co nejdříve, jenže se vyskytly potíže, které vše komplikují. Proto se vedení obou nemocnic za souhlasu kraje rozhodlo dát všemu ještě rok, aby se obě zařízení mohla důkladně připravit.

„Jde například o akreditační procesy, které momentálně jak v Liberci, tak ve Frýdlantě probíhají. V krajské nemocnici by měl vyvrcholit v létě, ve Frýdlantě jsou teprve na začátku,“ upřesnil Pavel Novák, krajský radní pro zdravotnictví.

Mimo to pak zmiňuje radní nutnost sladění technických záležitostí, jako například počítačových systémů a podobně.

Obdobně se vyjádřila i Alexandra Kittnerová, tisková mluvčí liberecké nemocnice. „Spojení obou subjektů zahrnuje celou řadu složitých úkonů a představuje mnohá legislativní i technická úskalí,“ shrnula Kittnerová s tím, že spojení se zatím odkládá na počátek příštího roku Několikaměsíční odstup od doby, kdy zvažované spojení nemocnic vyšlo na povrch, uklidnil rozbouřené vody na Frýdlantsku.

Místním se nápad nelíbil, protože měli strach z rušení některých oddělení ve frýdlantské nemocnici. Nyní však již dokáží na případnou fúzi zhlížeti pozitivně. „Myslím, že mluvím za celou širokou veřejnost, když řeknu, že si pod pojmem spojení nemocnic představím zlepšení zdravotnické péče ve Frýdlantském výběžku,“ uvádí Stanislav Šťasný, místostarosta Dětřichova.

Na mysli má zejména fakt, že liberecká nemocnice může té frýdlantské pomoci zejména personálně. Kvůli nedostatku odborných lékařů musela totiž před časem zlikvidovat porodnici. S tím však na druhou stranu souvisí přetrvávající obavy. „Spojení subjektů vidím příznivě za předpokladu, že nedojde ke zrušení dalších oddělení a ve Frýdlantě nezůstane jen jakési rehabilitační centrum,“ dodává Šťasný s tím, že na Frýdlantsku je vysoká nezaměstnanost, nízká průměrná mzda a cesta za vyšetřením do Liberce je pro některé obyvatele příliš drahá.

„Aby dali více jak šedesát korun za autobus, Novoměstští například ještě více, to si všichni opravdu dovolit nemůžou,“ míní dětřichovský místostarosta. Jako neopodstatněný vidí takový strach Břetislav Václavík, ředitel nemocnice ve Frýdlantě.

„Rozhodně chceme základní oddělení v nemocnici zachovat, aby lékařská péče zůstala v této lokalitě dostupná. Do Liberce by pacienti jezdili na složitější vyšetření a operace, na která my nemáme vybavení, a naopak k nám by mohli zamířit pacienti na doléčení,“ vysvětluje Václavík.

Koneckonců, takto již spolupráce funguje, kdy Frýdlant disponuje minijednotkou oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Nebo v lékárně, kterou zde krajská nemocnice vybudovala.

A ta se chystá na další výdejnu léků, která vznikne v areálu liberecké nemocnice. Z vlastních zdrojů totiž zrekonstruují budovu naproti vrátnici, kde kdysi bývala pohotovost. „Rekonstrukce vyjde přibližně na šest milionů a pacienti získají výdejnu léků s jedním pultem volného prodeje a třemi pulty na vydávání léků na recepty,“ upřesnila Alexandra Kittnerová. Otevřít by ji nemocnice chtěla v prvním květnovém týdnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?