Společný protest lékařů V4 v listopadu, spojí se asi i příští rok

26. 9. 2012 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Společný protest lékařů zemí Visegrádu bude v druhé půli listopadu. Bude symbolický a pacientů se nedotkne. Pokud se ale postoj vlád zemí V4 nezmění, připojí se lékaři ze Slovenska, Polska a Maďarska k protestu, který chystají čeští zdravotníci na příští rok.


Ten už bude razantnější, aby donutil politiky k reakci, řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

„Je to jenom první krok, varování, aby si z nás nedělali legraci a aby plnili své závazky,“ řekl k listopadové symbolické akci Engel. „Podle reakce uvidíme, pak bychom museli připravit něco důraznějšího,“ dodal.

Varianty listopadového symbolického protestu upřesnit nechtěl. „Pokud mě paměť neklame, nic takového se ještě nedělo, takže je příprava trošku náročnější,“ uvedl.

K razantnímu protestu plánovanému na příští rok Engel uvedl, že jsou varianty, že se ho účastní všechny země V4, nebo alespoň některá z nich.

Při dřívějších symbolických protestech měli odboráři na pracovním oděvu pásku, v nemocnicích byly vysvětlující letáky a konaly se happeningy. Při předchozích protestech, které pacienti pocítili, přešly nemocnice na víkendový provoz. Odložily plánované operace a dělaly jen akutní výkony.

Podle analýzy Asociace českých a moravských nemocnic nedosahuje zdravotnictví v zemích V4 parametrů EU-15 ve výdajích ani indikátorech zdraví. ČR dává na zdravotnictví 6,8 procenta HDP, Polsko i Maďarsko po 7,4 a Slovensko 7,8 procenta. Průměr EU je 9,7.

V Maďarsku je v nemocnicích 20.700 lékařských úvazků, průměrný plat lékaře v přepočtu je 31.700 korun. V Polsku je celkem 132.800 lékařů, platy analýza neuvádí. Na Slovensku je v nemocnicích 5334 lékařů, průměrný plat lékaře je v přepočtu 37.600 korun. V ČR je 43.700 lékařských úvazků. Lékaři ve státních nemocnicích mají 57.687 korun měsíčně, v nemocnicích, které nemají tarify dané vládou, 55.514 korun.

S výjimkou ČR prý jsou občané V4 se zdravotnictvím nespokojeni. Zdravotníci jsou nespokojeni s výší svých příjmů a ze všech čtyř zemí bez výjimky odcházejí za prací do ciziny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?