Spor kvůli kutnohorské nemocnici bude zřejmě vyřešen mimosoudně

29. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor kvůli závazkům po společnosti, která dříve provozovala kutnohorskou nemocnici, bude zřejmě vyřešen mimosoudním vyrovnáním. Konečné rozhodnutí nejspíš padne příští týden na jednání městských zastupitelů, řekl ČTK místostarosta Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu).


„Spějeme k mimosoudnímu vyrovnání ohledně nemocnice a žaloby insolvenčního správce,“ uvedl bez bližších podrobností Franc. Věcí by se měli v úterý zabývat zastupitelé a podle místostarosty má padnout zásadní rozhodnutí. Podle dřívějších informací by město a kolínská nemocnice, pod kterou kutnohorské zařízení spadá, v případě mimosoudní dohody zaplatily mnohem méně než požadovaných 111 milionů korun. V minulosti se hovořilo o 30 milionech korun.

Když kraj převzal zadluženou nemocnici od města a začal ji počátkem roku 2010 provozovat, získal tím nemovitosti v nemocničním areálu a další majetek. Dluhy však údajně zůstaly nesplaceny. Společnost Nemocnice Kutná Hora, jež zdravotnické zařízení provozovala, ukončila činnost a stala se z ní prázdná slupka. Nyní je v konkurzu. Mezi věřiteli byly i velké firmy, například Česká pošta nebo společnost T-Mobile.

Insolvenční správce následně zažaloval město a kolínskou nemocnici. Požadoval po nich 104 milionů korun, což i s poplatky činilo 111 milionů Kč. Škoda vznikla údajně tím, že byl podnik zlikvidován. Město to odmítalo, posudek správce byl podle něj postaven na nereálných základech. Insolvenční správce ale už dříve namítl, že je potřeba zohlednit i další pohledávky, které se nepřihlašují, například pohledávky zaměstnanců.

Kutnohorskou nemocnici dříve provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Poté ale Středočeský kraj městu nabídl, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila. Převod nemocnice na kraj pak schválili krajští i městští zastupitelé.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?