Spory kolem porodních domů

5. 12. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodní domy jako kompromis mezi porody v nemocnici a doma. Nedávno ambiciózní plán, který ale teď ztroskotal. Stejně jako další změny v porodnictví. Jednání lékařů a porodních asistentek totiž definitivně zkrachovala a o porodech teď bude rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví. Podle Leoše Hegera ale nebude jasno dřív, než za půl roku.


Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Marie Rumlerová porodila malou Medu před 4 měsíci. Má ještě další 2 dcery. Jednu z nich rodila v nemocnici, druhou doma. U Medy nad místem porodu do poslední chvíle váhala.

Marie RUMLEROVÁ, matka: Ráda bych měla tu péči porodní asistentky v tom prostě svém prostředí. V tuhle chvíli ještě nevím.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Jenže domácí porody asistentky pod milionovou pokutou provádět nesmějí. Marii tehdy nadchla třetí varianta. Porodní domy, které tehdy měly podporu Ministerských expertů. Porod by v nich odvedly asistentky. Ovšem vždy na dosah lékařské péče. Neshody lékařů a porodních asistentek ale i tuto variantu smetly ze stolu.

Marie RUMLEROVÁ, matka: Já jsem nakonec porodila v domácím prostředí.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Jestli s asistentkou nebo bez Marie Rumlerová prozradit nechce.

Marie RUMLEROVÁ, matka: To je prostě atmosféra strachu, kdy ty matky se nemůžou zvolit žádnou jinou alternativu, než porodnici.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Domácím porodům říkají lékaři jasné ne. Porodní domy by akceptovali jen v případě, že by byly pod jednou střechou nemocnice či porodnice na dosah porodního sálu. Porodní asistentky by ale chtěly větší pravomoci a pro rodičky možnost volby. Lékaři argumentují zdravotními riziky, asistentky zase tím, že už teď ženy doma stejně rodí a nebezpečněji.

Jaroslav FEYREISEL, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě: My nejsme schopný, detekovat všechna rizika dopředu.

Marie VNOUČKOVÁ, Unie porodních asistentek: Setkávám se s tím, že ženy rodí bez asistence.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Oba tábory se od stolu definitivně rozešly. O porodech bude rozhodovat samo ministerstvo.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ty debaty trvaly tři čtvrtě roku, které teďka končí nezdarem. Tak se musí ta debata vést opatrně. Já si myslím, že příští rok, tak do poloviny roku bychom to mohli zase trošku posunout.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Jasný recept ministerstvo nemá. Nevylučuje ale, že by se do hry opět mohly vrátit samy domácí porody, a to za jasného souhlasu ženy s tím, že riziko bere na sebe. Lenka Drmotová, Česká televize.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?