Spotřeba cukru v ochucených vodách klesla o desetinu

8. 9. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi roky 2012 a 2016 se snížil obsah cukru v 25 nejprodávanějších ochucených minerálních vodách, což představuje polovinu trhu, o 10,76 procenta.


V roce 2016 se v těchto nápojích použilo 9329,1 tuny cukru, za sledované období tak jeho potřeba klesla o 1124,6 tuny. Na tiskové konferenci to včera řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková. Výrobci sladkostí, ale i masných výrobků nebo právě ochucených minerálek se snaží dlouhodobě snižovat množství cukru, tuku, nasycených mastných kyselin nebo solí ve výrobcích. Pro člověka nejsou tyto sloučeniny nezdravé, pokud se konzumují přiměřeně. Naopak jsou pro život nezbytné. Nedostatečný výdej energie a jejich zvýšený příjem však přináší vyšší riziko například kardiovaskulárních chorob.

Úbytek použitého cukru v ochucených minerálkách nebyl podle Ježkové většinově vyvážen nárůstem umělých sladidel, ale například použitím ovocných šťáv nebo jinou koncentrací kyseliny citronové.

Podle předsedkyně svazu navíc od roku 2012 klesl podíl spotřebovaných ochucených minerálních vod z celkové produkce o více než čtyři procentní body na současných 64,08 procenta minerálních vod. Oproti tomu stoupá spotřeba hlavně přírodních minerálních vod. Výrobci tak podle Ježkové nepotřebují restriktivní opatření ze strany státu. Celkem se minerálních vod ročně vyrobí kolem 8,2 milionu hektolitrů.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?