Správní rada VZP je spokojená, ředitel dostal odměnu

22. 3. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Běhounek po jejím včerejším jednání oznámil, že situace pojišťovny je dobrá, a rada se proto rozhodla udělit řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi odměnu ve výši 800 tisíc, část z peněz půjde na dětský nadační fond.


„Hodnotící kritéria, která k udělení odměny vedla, jsou postavena zejména na ekonomické situaci pojišťovny, akvizici a udržení pojištěnců a fungování preventivních programů. Pro příští rok bude správní rada přihlížet také ke sledování proaktivní smluvní politiky pojišťovny,“ uvedl předseda Běhounek. Ředitel Kabátek potvrdil, že stejně jako v loňském roce, i letos daruje část prostředků Nadačnímu fondu pro děti s onkologickou diagnózou. Jakou část odměny fondu předá, ředitel nesdělil.

Faktory vlivu

Místopředseda správní rady Jiří Skalický uvedl, že za první dva letošní měsíce pojišťovna hlásí zůstatek na běžném účtu 3 miliardy korun. Rezervní fond je naplněn do výše 1, 2 miliardy a pojišťovna jej bude letos dále navyšovat. Fond základního pojištění má kladné saldo půl miliardy. Příjmy i výdaje jsou na 100 %.
Správní rada jednala nad tzv. faktorovou analýzou plnění pojistného plánu za loňský rok.

„Dostali jsme velmi detailní informace o faktorech, které v loňském roce ovlivňovaly hospodaření VZP. Příjmy do základního fondu zdravotního pojištění z vnějšku ovlivnil růst české ekonomiky a pokles nezaměstnanosti. K vnitřním faktorům, které základní fond ovlivnily, patřila vloni vysoká efektivita výběru zdravotního pojistného (98, 6%),“ uvedl Jiří Skalický.

Provozní fond klesá

Oproti tomu mezi náklady, které pojišťovnu zatížily, patřily dopady úhradové vyhlášky, která platby za zdravotní péči ze strany pojišťovny navýšila o 1,6 miliardy více než v předchozím roce. Zrušení regulačních poplatků pojišťovnu přišlo na 180 milionů. Pojišťovna sama uspořila za loňský rok 850 milionů korun, většinou z revizní činnosti a také díky tlaku na snížení cen koronárních stentů. Místopředseda Skalický zmínil také stav provozního fondu, jehož objem pojišťovna trvale snižuje. V loni došlo úsporou 100 milionů na běžných nákladech ke snížení o 3%, na celkovou částku 3,85 miliardy korun provozních nákladů.

Předseda Běhounek dále sdělil, že správní rada diskutovala problematiku vyčerpání či nedočerpání jednotlivých částí fondu prevence. „Ředitel VZP bude moci v těchto případech přesunovat prostředky do výše 30 % jednotlivých preventivních programů, maximálně však do výše 20 % celkového objemu fondu, kde je nyní 650 milionů korun,“ uvedl předseda Běhounek a dodal, že vyšší přesuny peněz budou podléhat schválení správní rady, která bude finanční situaci fondu prevence měsíčně revidovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?