Stal se ministrem a jeho firma staví za 20 milionů IKEM

7. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského získala během dvou měsíců po jeho vstupu do vlády dvě významné veřejné zakázky. Jejich hodnota dohromady činí téměř třicet miliónů korun.


V elitní pražské nemocnici IKEM se podílela na stavbě hybridního operačního sálu za bezmála 20 miliónů a krátce poté v Královské nemocnici Vinohrady získala za osm miliónů zakázku na stavební úpravy.

Obě přitom dostala ve zúžené soutěži, kdy zakázka není otevřena všem, ale účastní se jí pouze pět předem oslovených firem.

První z nich, s IKEM, podepsala Phar Service jenom den poté, co se její většinový vlastník Kamil Jankovský stal ministrem nové Nečasovy vlády.

„Byla to jen shoda okolností,“ říká nyní Kamil Jankovský. „Když jsem o zakázku žádal, netušil jsem, že budu ministrem,“ vysvětluje člen vlády, který se podle vlastních slov dostal do střetu zájmů náhodou.

Den poté

Jankovského příběh připomínající éru někdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka (jeho bývalá firma Viamont se za jeho ministrování prosadila mezi hlavní stavitele dálnic a tratí) začal přesně týden před jarními volbami do sněmovny.

Nemocnice IKEM si tehdy jako druhá v republice objednala takzvaný hybridní operační sál, který umožňuje na jednom místě operovat a používat nejmodernější rentgeny.

Zakázkou z 21. května požadoval IKEM nutné stavební práce do dvaceti milionů korun. Využil toho, že šlo o tzv. „podlimitní“ zakázku, kdy není třeba vyhlašovat otevřenou soutěž, ale stačí oslovit pět firem.

Volby skončily 29. května nečekaným úspěchem strany Věci veřejné, pro niž Jankovský napsal ekonomický program. O dva týdny později IKEM svěřil zakázku na hybridní sál společnosti Phar Service, kde byl Jankovský dlouholetým předsedou představenstva a majitelem 70 procent akcií.

30. června se pak nová koalice dohodla, že Kamil Jankovský jako zástupce Věcí veřejných stane v nové vládě ministrem pro místní rozvoj. A den poté, prvního července, podepisuje Jankovský za Phar Service smlouvu na hybridní sál.

Na ministerstvo nastoupuje 13. července a o dva dny později předává vedení firmy synovi.

„Akcie jsem na něho přepsal v následujících dnech,“ zdůrazňuje Jankovský.

Nečasův poradce varuje

Typ zakázek, díky němuž se do IKEM prosadila bývalé firma ministra Jankovského, experti kritizují.

Například poradce premiéra Nečase Jan Pavel prokázal, že se při takovém typu zakázek nedaří snižovat cenu. Přímo totiž účastníky soutěže vyzývá ke kartelovým dohodám.

„Firmy byly osloveny na základě průzkumu trhu v sektoru dodavatelů stavebních prací, zejména s ohledem na zkušenosti v oblasti vzduchotechniky pro superčisté prostředí,“ vysvětluje postup IKEMu technický náměstek Michal Breda.

Phar Service se dostala do skupiny vyvolených díky tomu, že zaváděla klimatizaci ve farmaceutické továrně Zentiva. Dosud nikdy však nesoutěžila o veřejné zakázky.

Vyšší cena, lepší plán

Soutěž navíc nerozhodla cena, kterou zájemci nabízeli.

Dalšími dvěma parametry byl stavební plán a termíny. „Bodové hodnocení vítězné firmy bylo ve všech třech parametrech lepší než hodnocení druhé firmy v pořadí,“ uvádí náměstek Breda.

Na přímý dotaz nevyloučil, že některá ze tří dalších firem měla lepší cenovou nabídku než Phar Service.

Jankovského společnosti tak IKEM zaplatí 19,5 milionu bez DPH.

Drobné z Vinohrad

Další zakázku dostal Phar Service krátce poté na stavební úpravy ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Soutěž se uskutečnila v srpnu a opět užším řízením, když nemocnice zase vyzvala k účasti pět firem.

Vyhrála Phar Service s nabídkou za osm milionů včetně DPH. „Nabídka byla cenově nejvýhodnější,“ zdůvodňuje výsledek soutěže mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Ministr tvrdí, že o zakázce vůbec neví, protože z pohledu firmy jde o zanedbatelnou částku. Říká také, že ve firmě od srpna vůbec nebyl.

Osm milionů, které Phar Service inkasovala, činí čtyři procenta ročního obratu.

Vzpomínka na Řebíčka

Úspěchy Phar Service při veřejných zakázkách připomínají vzestup stavební firmy Viamont v roce 2006, když se její zakladatel Řebíček stal ministrem dopravy. V případě Viamontu šlo o větší peníze.

Z vedení Viamontu Řebíček odstoupil už počátkem roku 2005. V přelomovém roce, kdy nastoupil na funkci ministra, se však hospodaření jeho mateřské firmy dramaticky změnilo.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?