Stát vysoudil milion na výrobci léku Tamiflu

15. 8. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutická firma Roche prohrála soud s českým státem. Zaplatila milionovou smluvní pokutu za to, že včas neobměnila zásoby léku Tamiflu proti chřipce, kterým končil termín pro spotřebu.


Informovaly o tom Lidové noviny. Právníci farmaceutické firmy podle Lidových novin s rozsudkem nesouhlasí a chystají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tamiflu je součástí českých nouzových zásob, zejména pro případ pandemií. Podle zjištění serveru Lidovky.cz zaplatil koncern Roche minulý týden penále na základě dubnového verdiktu Městského soudu v Praze, uvádí deník. Soud dal za pravdu Správě státních hmotných rezerv.

Se společností Roche má podle LN český stát podepsanou smlouvu už od roku 2004. Za 25.000 balení léku tehdy zaplatila správa hmotných rezerv bezmála 12,5 milionu korun. Součástí dohody byl také kontrakt o obměně medikamentu. Firma tedy musela zajistit, aby ve skladech nebyly prošlé léky. A právě kvůli tomu se s českým státem přela, dodává list.

Nejen ČR, ale i další státy v minulých letech nakoupily zásoby Tamiflu, aby se připravily na pandemie ptačí a později prasečí chřipky. Nezávislá nezisková organizace Cochrane Collaboration, kterou tvoří více než 31.000 odborných dobrovolníků ve více než 120 zemích, tvrdí, že lék šíření chřipky nezabrání a ani nezmírní nebezpečné komplikace. Prý jen mírně pomáhá proti projevům chřipky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?