Stavba operačních sálů: odklad

9. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dokončit nynější započatou část rozsáhlé modernizace znojemské nemocnice a pak stop! Tak zní pokyn zřizovatele, kterým je jihomoravský krajský úřad. Zhruba dvoumiliardová investice tak bude mít nucenou pauzu bez upřesnění její délky.


Důvodem je hospodářská krize a hledání možností úspor v krajském rozpočtu.

„Není cílem kraje, aby ve Znojmě vznikala další fakultní nemocnice. V současné době jsou našimi prioritami sestěhování starého areálu do nového a rekonstrukce lůžkových částí. Budování nových operačních sálů, rekonstrukce ambulancí nebo vstupního prostoru se nyní zastavuje. Ze zbývající plánované jedné miliardy by se tak dalo ušetřit až několik set milionů korun,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Jak by měla dál oprava a modernizace nemocnice pokračovat, neví zatím ani její ředitel. „Měl se ještě dělat celý ambulantní trakt, operační sály, lůžková část a stěhovat se měla stará nemocnice. To je všechno v plánu. Moje poslední informace jsou takové, že dojde ke změně harmonogramu. Že se tedy prohodí pořadí některých etap, s tím, že by se upřednostnilo stěhování staré nemocnice a rekonstrukce lůžkové části v nové nemocnici. I to je ale samozřejmě právo zřizovatele,“ řekl Kavka.

Přestavba nemocnice ve Znojmě je největší akcí kraje v oblasti zdravotnictví za poslední roky. „Problematické je i to, že předchozí vedení kraje počítalo s léčením rakouských občanů ve znojemské nemocnici. Neexistuje ale zatím žádná smlouva ať už na využívání služeb, nebo jejich placení,“ dodal Ryšavý.

V tuto chvíli tak kraj odložil i vybudování takzvaného urgentního příjmu, tedy místa odděleného od normálního centrálního příjmu, kam dnes sanitky přivážejí i těžce raněné pacienty mezi běžně čekající nemocné.
Podle Ryšavého nemocnice nyní plně nevyužívá ani stávající moderní vybavení.

„Není možné, aby ve Znojmě jela magnetická rezonance jen na jednu směnu a v Brně byly na stejné zařízení tříměsíční čekací lhůty,“ řekl krajský radní.

Ředitel nemocnice se ale brání. „Magnetickou rezonanci jsme spustili před rokem, její provoz nabíhá postupně, což je dáno i možnostmi personálu. Přeci to nemůže být tak, že jeden den něco otevřu a druhý den to jede na sto procent. Už letos nemáme provoz jen na osm hodin v pracovní dny, ale rozbíhají se i druhé směny. Využití rezonance se bude dál rozšiřovat,“ vysvětlil Kavka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?