Stavební práce na dětském pavilonu v Motole budou pokračovat

21. 8. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Motol obnoví od úterý stavební práce na rekonstrukci křídla B dětské nemocnice. Zřícení objektu, který se v posledních dvou týdnech vychýlil zhruba o deset centimetrů, ani poškození okolních staveb nehrozí. Stav opravované budovy se bude ale pravidelně monitorovat.


Novinářům to řekli náměstek ředitele motolské nemocnice Pavel Budinský a přizvaní experti. Pokud by se budova dál „hýbala“ a posun přesáhl deset milimetrů, doporučil statik práce znovu dočasně zastavit.

„Od zítřka (úterý) začíná stavba pokračovat, sledování je zostřeno a počítáme s tím, že bude až do konce stavby,“ uvedl Budinský. Krizový štáb rekonstrukci minulou středu pozastavil. Řešil, zda bude nutné vyklidit i ta křídla dětské nemocnice, kde jsou pacienti. Statik rozhodl, že to není nezbytné. Doporučil ale provádět kontrolní měření v rekonstruované části každých 24 hodin. Pokud by se budova posunula o víc než centimetr, měly by se podle něj práce pozastavit a znovu by měla o postupu rozhodovat krizová komise se statikem a geologem.

Křídlo B se bude dál sanovat a zafixuje se, stavaři provedou také drenáže a izolace. Práce by měly skončit v polovině příštího roku. Vedení nemocnice nepředpokládá odklad původního termínu, ani navýšení ceny.

S pohybem budovy projekt počítal. Nynější posun podle prohlášení krizového štábu ale dosáhl „mezního stavu dilatačních možností“, proto se práce minulý týden zastavily. Příčinou vychýlení byla podle expertů změna hydrogeologických podmínek podloží. Budova stojí ve svahu a také se pod ní mohla zvednout hladina podzemní vody, upřesnili experti.

Podle projektového manažera Josefa Majera z firmy Metrostav, která rekonstrukci provádí, se souvislost posunu křídla B s nedalekou stavbou metra neprokázala. V tiskové zprávě po dnešním jednání krizového štábu nemocnice ale uvedla, že „z inženýrsko-geologického posouzení vyplynulo, že zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že při okolní výstavbě došlo ke změně hydrogeologických poměrů“.

V rekonstruovaném křídle B pacienti nejsou. Jeho nestabilita ale mohla ohrozit ostatní křídla, která s ním tvoří v půdorysu kříž. V nich je přes 200 dětí. Ředitel Motola Miloslav Ludvík už minulou středu řekl, že s evakuací nepočítá. Nepřipouštěl ani, že by nynější potíže zvýšily nemocnici výdaje na rekonstrukci nad domluvenou cenu.

Sanování představuje první část rekonstrukce budovy B. Měla by stát čtvrt miliardy. Druhou etapou je vybavení dokončeného objektu. Podle Budinského už je připraven projekt, jaká oddělení by se měla v jakých patrech nacházet a co by v nich vše mělo být. Nemocnice buď vyhlásí tendr, nebo plány odloží do doby, než by ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o případné budoucí podobě celého motolského areálu, popsal náměstek.

Dětský Motol je jednou z největších dětských nemocnic v Evropě. Hlavní opravená část byla otevřena loni v červnu. Jde o nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za 15 let. Křídlo, u něhož nastal posun, je z roku 1964.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?