Šternberská porodnice se po rekonstrukci naplno otevřela rodičkám

5. 11. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodičky už mohou naplno využívat služeb porodnice ve Šternberku na Olomoucku, která byla po zhruba půlroční rekonstrukci slavnostně otevřena. Modernizace stála přes 22 milionů korun a navázala na nové porodní sály vybudované v roce 2007.


„Úplně se změnil design i struktura pokojů. Zlepšilo se také zázemí pro maminky, lékaře a sestry. Dosud jsme měli tři nadstandardní pokoje, teď jich máme šest. Zůstalo pět dvoulůžkových pokojů a máme deset jednolůžkových pokojů,“ řekl novinářům primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk Marek Vaca.

Všechny opravené pokoje jsou vybaveny vlastní koupelnou s WC a sprchovým koutem. Nadstandardní pokoje, o které je podle primáře mezi rodičkami stále větší zájem, mají klimatizaci a ledničku. „Maminky tam jsou po porodu se svými ratolestmi samy, případně se svými partnery, než za tři či čtyři dny po normálním porodu opustí porodnici. Po císařském řezu se tady zdrží pět až sedm dnů,“ podotkl Vaca.

Podle starosty Šternberku Stanislava Orsága (ODS) nemocnice slouží nejen místním, ale i lidem z Uničova, Litovle, Rýmařovska a Bruntálska. „Porodnice je její vlajkovou lodí. Má dlouholetou tradici, poskytuje kvalitní péči rodičkám i dětem a propaguje netradiční metody v porodnictví. Nezřídka sem přijíždějí rodit pacientky z celé republiky,“ uvedl Orság.

Kvůli rekonstrukci byla porodnice od poloviny června do poloviny srpna uzavřena. „Pro budoucí maminky, které chtěly rodit ve šternberské nemocnici, to zřejmě znamenalo komplikace. Bohužel, bez nutných stavebních úprav by zbrusu nové oddělení šestinedělí jinak vzniknout nemohlo,“ řekl Vaca.

Porodnice ve šternberské nemocnici, která patří do skupiny Agel, je v Olomouckém kraji oblíbená a její personál každoročně pomůže na svět zhruba tisícovce dětí. I přes celostátní pokles porodnosti se loni v Nemocnici Šternberk narodilo o deset dětí víc než v roce 2012.

Zdravotní skupina Agel si od léta 2007 na 20 let od Olomouckého kraje prostřednictvím Středomoravské nemocniční pronajala také prostějovskou a přerovskou nemocnici. V Nemocnici Šternberk bylo do zahájení rekonstrukce porodnice proinvestováno 90 milionů korun.

„Peníze z nájmu, který platí Středomoravská nemocniční, se investují zpět do rekonstrukcí majetku kraje, kterému nemocniční budovy patří,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), podle kterého investice výrazně zlepšují péči o pacienty. „Je to určitý posun ve standardu (péče) a zároveň se udržuje majetek Olomouckého kraje,“ podotkl.

K největším investicím ve šternberské nemocnici patřilo vybudování dialyzačního centra za osm milionů korun, nákup CT přístroje v hodnotě devět milionů korun a výstavba lékárny za šest milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?