Stomatologové mohou připomínkovat návrh zákona

25. 11. 2008 10:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká stomatologická komora zveřejnila na internetových stránkách návrh zákona o „své“ komoře. Vyjadřovat se k němu mohou všichni její členové. Prezident komory Jiří Pekárek ale nepředpokládá, že by v návrhu zákona byly nějaké sporné body...


Návrh zákona o České stomatologické komoře představil již na sněmu poslanec Boris Štastný (ODS). „Již dříve jsme ale o návrhu zákona diskutovali, proto nepředpokládáme, že by nějaké body mohly být pro stomatology vyloženě sporné. Hlavní věci jsou probrané a jde nám spíše o podrobnosti, které se mohou v zákoně vyskytnout a kterých jsme si nepovšimly,“uvedl svou představu pro Zdraví.Euro.cz prezident komory Jiří Pekárek. Podle něj se návrhem budou ale zabývat především funkcionáři komory, tedy ti, kteří mají zkušenosti s fungováním. „Návrh zákona se totiž hodně týká změny v samotné organizaci, vytváříme krajské revizní komise, jednu čestnou radu a podobně,“ dodal Pekárek.

Podívejte se na návrh zákona
ZDE

Své dotazy a připomínky k návrhu zasílejte na svobodovam@mf.cz, vyjádří se k nim prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

ČLK žádá společný zákona

Právě poslanec Boris Šťastný chce ve sněmovně prosazovat zákon tří norem, který je přijatelný pro Českou stomatologickou komoru i Českou lékárnickou komoru. Česká lékařská komora je ale zastáncem jednotné normy, to je pro dvě zbývající komory zcela nepřípustné. „Česká lékařská komora má poměrně dost velkou snahu rozhodovat o nás bez nás. Připravili návrh o všech třech komorách, aniž by s námi něco konzultovali a něco nám řekli. Je to o té jejich chuti vládnout a ovlivňovat a nectít samosprávnost těchto povolání,“ reagoval Pekárek. Podle České lékařské komory by ale společný zákon dokázal komory lépe chránit proti různým politickým útokům. „Jednou jsme v ohrožení my, příště to mohou být zubaři. Když budeme mít společný zákon, můžeme se bránit lépe. Respektujeme fakt, že pan Pekárek chce samostatný zákon,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj se stomatologům podařilo o samostatném zákoně přesvědčit i lékárníky. „Ještě před rokem chtěli lékárníci zákon společný. Nyní máme hotovou novelu zákona o komorách, tak ji přepíšeme o samostatné komoře,“ dodal Kubek.

Michaela Svobodová, Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?