Strany se neshodly, jak řešit zdravotnictví

26. 4. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak chtějí politické strany řešit problémy českého zdravotnictví? To bylo hlavní téma víkendové konference České lékařské komory, která se konala v Průhonicích u Prahy.


Co strana, to různý názor. Bude tedy hodně záležet na budoucí vládě a parlamentu, aby se pokusily najít společnou řeč. „Jinak se nehneme dál,“ řekl v průběhu sobotního jednání Právu prezident komory Milan Kubek.

„Byla to opravdu místy bouřlivá diskuse. A jsem za ni velmi rád, a také i za to, že se zbavila politického náboje, i když vedle sebe zasedli zdravotní experti ODS, ČSSD, Strany zelených, KSČM a TOP 09. Mrzí mne, že se vůbec neozvala strana Věci veřejné, i to je pro nás signál,“ řekl.

Dodal, že strany lékařům představily své programy ve zdravotnictví. „Jsou různé, alespoň máme představu, jak kdo chce řešit problémy zdravotnictví, tedy nedostatek peněz a lékařů. Diskuse hodně naznačila,“ dodal Kubek.

„Jsem rád, že zástupci stran vzájemně sobě naslouchali. Jen tak je možné najít shodné body ku prospěchu pacienta,“ řekl Právu praktický lékař ze Zlínska Lubomír Nečas.

„Bylo to mlácení prázdné slámy,“ komentoval čtyřhodinovou diskusi doktor Bohumil Šimek z Křemže. V diskusi se na otázky politiků doslova stála fronta u mikrofonu. Doktorka Maria Kortušová z Českých Budějovic přítomnému náměstku ministryně zdravotnictví Markovi Šnajdrovi řekla, že „jste odpovědný za devastaci zdravotnictví. Co z toho máte?“ Ten jí ale ve faktech odpověděl, že „opak je pravdou a nic z toho nemám“.

Komora předem poslala stranám, které mají šanci dostat se do parlamentu, 12 otázek. Všechny, kromě strany Věci veřejné, odpověděly. Diskuse se pak těmito otázkami i řídila.

Zvýšit výdaje, nebo ne

Například rozdílný je názor, zda zvýšit výdaje na zdravotnictví, nebo ne. A zda to udělat formou vyšších plateb státu za jeho pojištěnce, což jsou především děti, důchodci a nezaměstnaní, tedy téměř 60 procent populace. Zatímco David Rath za ČSSD prohlásil, že jeho strana „plánuje zvýšení plateb státu za státní pojištěnce alespoň o deset procent,“ jeho protivník Boris Šťastný z ODS uvedl, že „je pro širokou politickou dohodu nad výpočtem platby za státní pojištěnce a pokud nebude, měla by být platba zmrazena“.

Ludvík Hovorka z KDU-ČSL řekl, že doporučují zvýšení plateb z dnešních 723 Kč na osobu a měsíc o sto korun. Strana zelených považuje jednorázovou dotaci na 786 Kč za správnou a je pro obnovení automatické valorizace těchto peněz.

TOP 09 zvýšení plateb prosazovat nebude, KSČM naopak ano.

Boj o poplatky

Rozdílný je i názor na zrušení nebo ponechání regulačních poplatků. ČSSD i KSČM je chtějí zrušit všechny. ODS je pro jejich zachování, KDU-ČSL je v nynější podobě považuje za „neudržitelné“, navrhuje zrušení poplatků za recept.

Poplatky by také podle Hovorky „měly být příjmem systému zdravotního pojištění“. Strana zelených je pro jejich zachování, ale s korekcemi, a to zejména u poplatků za položku na receptu. TOP 09 považuje poplatky za správné a nevidí důvod pro jejich zrušení.

Spoluúčast vyšší, nebo nižší

Rozdílný je i názor na výši spoluúčasti pacienta. ODS na konferenci uvedla, že „slib snížení stávající 16procentní spoluúčasti ze strany ČSSD je stejně populistický a nesmyslný jako návrhy TOP 09 zvýšit během dalšího volebního období spoluúčast o 12 procent“. Chce zavést dobrovolné doplňkové zdravotní pojištění, které „umožní krýt část nebo téměř celou spoluúčast“.

Strana zelených je pro „evoluční zvyšování výdajů na zdravotnictví.“ TOP 09 chce, aby spoluúčast pacienta na léčení byla stejná jako „v jiných rozvinutých evropských ekonomikách a stoupla na cílových 20 až 25 procent.“ Naopak KSČM zvyšování spoluúčasti odmítá.

Na závěr diskuse měli účastníci formulovat pět nejdůležitějších bodů z volebního programu své strany pro zdravotnictví.

ODS například uvedla, že „posílí práva pacientů, zatočí s korupcí ve zdravotnictví, nebude privatizovat fakultní nemocnice ani zdravotní pojišťovny.“ Prevenci považuje za klíčovou.

ČSSD chce vytvořit základní síť veřejných neziskových nemocnic, zredukovat zdravotní pojišťovny, zrušit poplatky, zjednodušit systém úhrad zdravotní péče.

KDU-ČSL by ráda důsledně oddělila zdravotní pojišťovny od zdravotnických zařízení, posílila prevenci, uzákonila standardy péče.

Strana zelených chce také standardy péče, dále racionální lékovou politiku a zamezit vznik monopolů ve zdravotnictví.

TOP 09 by ráda zvýšila odpovědnost pojišťoven za nákup zdravotní péče, vytvořila únosný model spoluúčasti pacienta na financování péče a zlepšila kvalitu.

KSČM chce zrušit poplatky, obnovit síť neziskových nemocnic, nepřipustit privatizaci zdravotnických zařízení a záchranné služby a zvýšit platby státu za jeho pojištěnce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?