Středočeské krajské nemocnice vyčkávají s podpisem smluv

27. 11. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské krajské nemocnice zatím nepodepsaly se zdravotními pojišťovnami smlouvy o změnách, které v nich mají nastat od příštího roku. Na smlouvách jsou v podstatě domluveny, ale kvůli dohodě s Asociací krajských nemocnic budou podepisovány ve všech krajích najednou.


ČTK to řekla nová radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM). Podle ní bude péče v krajských nemocnicích zachována na stejné úrovni jako dosud.

Středočeský kraj je zřizovatelem nemocnic v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Benešově. Velké změny by v nich neměly nastat. S přeměnou akutních lůžek na lůžka následné péče se počítá například v kladenské nemocnici. „Možná někde přejdou zdravotní lůžka akutní péče na péči následnou nebo rehabilitační, ale nebude to žádný velký zásah, my ta lůžka potřebujeme,“ uvedla Fialová.

Podle ředitele příbramské nemocnice a nového krajského zastupitele za ČSSD Stanislava Holobrady vyjednávání s pojišťovnami trvalo přes rok. „Máme nějaký rámec, se kterým souhlasíme. Dohodli jsme se na restrukturalizaci a jediné, co ještě nemáme, jsou podepsané dohody,“ uvedl Holobrada.

Smlouvy zatím nebyly definitivně uzavřeny kvůli „solidární“ dohodě s Asociací krajských nemocnic. „Zatím máme doporučení ten vztah nepodepisovat,“ řekl Holobrada. „Smlouvy budou podepisovány najednou i v ostatních krajích. Nechceme, aby žádné zdravotnické zařízení na tom bylo bito a chceme, aby všude byly ty podmínky co nejlepší,“ reagovala Fialová. Na vývoj situace v ostatních krajích se čeká i podle ředitele mladoboleslavské nemocnice Luďka Kramáře. „Budeme rozhodně postupovat všechny nemocnice jednotně,“ poznamenal Kramář.

V úterý se podle Fialové uskuteční také jednání vedení kraje s nemocnicemi o smlouvách a dalších problémech středočeského zdravotnictví. Smlouvy navíc ještě bude muset schválit krajská rada. „Určitě to do konce roku budeme muset nějakým způsobem vyřešit,“ dodal Holobrada.

Smlouvy naopak postupně uzavírají menší soukromé nemocnice v kraji. Dlouhodobou smlouvu na pět let například dostane městská nemocnice ve Slaném, kde by se neměl snižovat počet lůžek. „V průběhu pětileté smlouvy můžeme jednat podle aktuální situace o určité redukci akutních lůžek,“ poznamenal starosta Ivo Rubík. Omezení péče a rušení lůžek se podle mluvčí Lucie Zemanové nemusejí obávat ani pacienti hořovické nemocnice, která rovněž získala pětiletou smlouvu.

Dlouhodobé smlouvy mají podle středočeské Mladé fronty Dnes přislíbené také nemocnice v Sedlčanech, Neratovicích a Berouně. Změny by podle listu měly nastat jen v Sedlčanech, kde čeká lůžkové oddělení chirurgie přeměna na oddělení jednodenní chirurgie. Už dříve bez požadavku změn dostaly pětileté smlouvy také rakovnická nemocnice a Klinika Dr. Pírka v Mladé Boleslavi. Kvůli získání dlouhodobé smlouvy se do roka chtějí spojit nemocnice v Nymburku a Městci Králové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?