Středočeské nemocnice prý přijdou o miliony kvůli snížení úhrad

10. 8. 2011 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice si stěžují, že jim VZP pro letošek snížila úhrady za lékařské zákroky. Čtyři krajská zařízení kvůli tomu údajně přijdou zhruba o 46 milionů korun. ČTK o tom včera informoval mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů.


Nemocnicím vadí, že pojišťovna udělala vyúčtování v období akce Děkujeme, odcházíme, kdy se podle nich dalo očekávat, že bude nižší počet zákroků. VZP to uznává a rozhodla se kvůli tomu vyhodnotit objem akutní lékařské péče za celé pololetí a měsíční úhrady upraví.

„To je nestandardní, v historii se nevyskytující úkaz, protože zpravidla dělá pojišťovna vyúčtování roční nebo maximálně půlroční,“ prohlásil Tomšů. Vyúčtování se podle něj navíc týká období od ledna do března, kdy lékaři hrozili hromadnými odchody a snížil se kvůli tomu počet zdravotnických zákroků.

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda není vyhodnocení objemu péče a její vyúčtování za první čtvrtletí ničím výjimečným. „Na základě tohoto vyhodnocení jsme upravili předběžnou měsíční úhradu pro rok 2011, přičemž naším cílem je, aby poskytovaná záloha co nejvíce odpovídala skutečné produkci nemocnice,“ sdělil ČTK Rod. Pojišťovna však uznává, že se kvůli avizovaným odchodům lékařů mohla snížit výkonnost nemocnic, a tak podle Roda vyhodnotí objem akutní péče i za celé první pololetí a zálohy upraví.

Pokud by úhrady za poskytnutou péči zůstaly podle Tomšů na stejné úrovni, jak nemocnicím pojišťovna oznámila na konci července, ve Středočeském kraji by prý přišla mladoboleslavská nemocnice zhruba o 24 milionů korun a kladenská asi o 13 milionů. Ztrátu přes pět milionu korun by zaznamenala i nemocnice v Kolíně a asi tři miliony Kč nemocnice v Příbrami. „Nemocnice budou dostávat měsíčně v průměru o čtyři miliony korun méně. Bereme to jako účelové jednání pojišťovny a toto jednání považujeme za mimořádně neférové,“ dodal Tomšů.

VZP podle Roda přistoupila k vyhodnocení objemu lékařské péče ve všech nemocnicích a případné snížení úhrad se netýká jen těch středočeských. „VZP se musí řídit a také se řídí úhradovou vyhláškou, nedělá tedy nic, co by neodpovídalo jejím pravidlům,“ zdůraznil Rod. Omezení péče nebo provozu krajských nemocnic podle Tomšů nehrozí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?