Středočeské nemocnice zažalovaly ministerstvo

30. 3. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnou žalobu na ministerstvo zdravotnictví podaly všechny středočeské nemocnice. Kvůli tomu, že ministerstvo doposud nezapsalo Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení kraje, které má zastřešit jako jediná nezisková nemocnice všech pět stávajících.


Na pondělní tiskové konferenci to zveřejnil hejtman David Rath (ČSSD).

Kraj pod vedením ČSSD dlouhodobě usiluje o vznik jediné středočeské neziskové nemocnice, která má nahradit pět akcio -vých společností.

„Nemocnice podaly žádost na ministerstvo loni v polovině září. Ministerští úředníci opakovaně prodlužovali lhůtu, sami si pak stanovili termín na 18. ledna, ale ani ten nedodrželi,“ uvedl hejtman.

Po půl roce bez odezvy došla kraji a nemocnicím trpělivost a podaly žalobu proti nečinnosti. „Soud by mohl rozhodnout relativně rychle,“ uvedl Rath. Podle něho by kraj a nemocnice mohly následně požadovat náhradu škody, která nečinností ministerstva vznikla.

Ministerstvo dříve odůvodňovalo svůj postup tím, že kraj nedodal potřebné dokumenty a měl v žádosti chyby. Nyní argumentuje tím, že přizvalo do řízení ekonomického znalce, jemuž dalo tři měsíce na vypracování posudku. „Považuji to za obstrukce,“ řekl Rath.

„Podat žalobu je právo každého. My v tom ale vidíme, spíš než snahu o řešení, gesto hejtmana a jeho pokus odvést pozornost od horšícího se hospodaření středočeských nemocnic,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?