Středočeský kraj pokračuje v hrazení poplatků, vynakládá ale méně

22. 1. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové vedení Středočeského kraje pokračuje v hrazení regulačních poplatků za pacienty. Stojí ho to ale podstatně méně než v minulosti.


Radní v pondělí schválili žádosti o uhrazení 5,7 milionu korun za lidi ošetřené v krajských nemocnicích nebo dalších zařízeních na území kraje, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Opoziční ODS hrazení poplatků, které bylo předvolebním slibem ČSSD, kritizuje.

Střední Čechy jsou posledním regionem, který ještě úplně nezrušil úhradu regulačních poplatků. Ostatní kraje od této praxe upustily. Od roku 2010 ale ve středočeských nemocnicích platí někdejší „plzeňský model“, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení.

Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to ale stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Nyní hejtmanství vynakládá na poplatky mnohem méně.

Podle Mertinové se radní rozhodli vyhovět 2116 žádostem pacientů, kteří od 1. října do konce loňského roku uhradili ve zdravotnických zařízeních zřízených či založených Středočeským krajem celkem 3,854.650 korun. Středočeský kraj proplatí poplatky i pacientům ošetřeným v ostatních zdravotnických zařízeních na území regionu. „Jedná se o 596 pacientů a částku 1,883.820 korun,“ dodala mluvčí.

Kraj proplácí zvýšený stokorunový poplatek za jeden den pobytu strávený na lůžku ve všech zdravotnických zařízeních na jeho území a třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře. Poplatky se proplácí zpětně. Příslušné formuláře pacienti najdou na webu krajského úřadu nebo u jednotlivých zdravotnických zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?