Středočeský kraj žádá o 43 milionů na mzdy zdravotních sester

28. 7. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj ve středu předal ministerstvu zdravotnictví žádosti o individuální dotace na zvýšení platů zdravotních sester. Učinil tak na základě výzvy, kterou vyhlásilo ministerstvo v polovině června.


Poskytovatelé zdravotní péče v regionu žádají 42,8 milionu korun, sdělila Helena Frintová z krajského úřadu. Podle hejtmančina náměstka Martina Kupky (ODS) se do pátku 21. června přihlásilo 27 poskytovatelů zdravotní lůžkové péče s žádostmi pro 15.982 pracovních úvazků, což představuje 42,832.000 korun.

Ministerstvo v květnu schválilo dotační program, z nějž má být od července sestrám vyplácen dvoutisícový příplatek. Zda sestry tyto peníze najdou v srpnové výplatě, bude ale podle kraje záležet na rozhodnutí ředitelů zdravotnických zařízení. Od ministerstva totiž peníze dorazí podle krajů nejdříve v září.

Středočeský kraj nyní počká na rozhodnutí o jednotlivých dotacích, na které má ministerstvo maximálně 15 dnů. Až od státu dorazí peníze, sejdou se v srpnu mimořádně zastupitelé, aby schválili smlouvy s jednotlivými poskytovateli lůžkové péče a dotace mohly být vyplaceny.

Vláda rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2000 korun. Zvýšení se týkalo asi 43.000 lidí, tedy asi o 40 procent středního zdravotnického personálu. Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 28.500 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?