Středočeský kraj zatím nepřestane hradit poplatky za pacienty

25. 9. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj zatím nepřestane hradit regulační poplatky za pacienty. Šlo o předvolební slib ČSSD a funkční období současné krajské vlády končí až na podzim příštího roku, řekl ČTK hejtman Miloš Petera (ČSSD).


Zdůvodnil tak, proč krajská koalice ČSSD a KSČM na posledním jednání zastupitelstva nevyhověla návrhu opoziční ODS, aby hejtmanství ustoupilo od hrazení zdravotnických poplatků.

Od letošního ledna byla většina poplatků zrušena, a kraj tak pacientům hradí už jen 90 Kč za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti. Podle ODS by ale poplatek měli platit pacienti, aby se zabránilo případnému zneužívání této zdravotnické služby.

„Funkční období končí na podzim roku 2016, tak je přirozené, že to chceme zachovat. Já si myslím, že i když už je to menší částka, která se vyplácí, tak těm sociálně slabým i toto pomáhá. Takže proto jsme to nechali. Uvidíme, s čím půjdeme do voleb ve volebním programu, jak dál budeme v této věci postupovat,“ uvedl Petera.

Proplácení zdravotnických poplatků bylo spolu se žákovským jízdným předvolebním slibem ČSSD, opozice to označovala za mrhání penězi. Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily.

Podle občanských demokratů má zdravotnický regulační poplatek za využití lékařské či zubní pohotovosti svoje opodstatnění, což podle nich potvrzuje i rozhodnutí současné levicové vlády o ponechání právě tohoto typu poplatku. „Kromě finančního přínosu pro zdravotnická zařízení má tento poplatek především zamezit zneužívání lékařské a zubní pohotovosti namísto návštěvy lékaře ve standardních ordinačních hodinách. Středočeský kraj je jediný, kdo v tomto ohledu nerespektuje platnou legislativu ČR,“ stojí ve stanovisku středočeské ODS.

Středočeský kraj poplatky proplácí od roku 2009. O rok později ale přešel na někdejší plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více než nyní - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Za celý loňský rok vyplatil 5056 lidem celkem 7,2 milionu korun, nyní platby ještě klesly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?