Středočeským záchranářům přibylo výjezdů kvůli bodnutí hmyzem

17. 8. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeským záchranářům o víkendu přibylo výjezdů k lidem, které bodla včela nebo vosa a u nichž se objevily zdravotní komplikace. V sobotu během dne zaznamenali 15 takových zásahů, v noci na neděli osm a do podvečera jich napočítali už 16, sdělila ČTK mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.


Zdravotníci ošetřili například staršího muže z Mladoboleslavska, u nějž se po bodnutí hmyzem rozvinul takzvaný anafylaktický šok a zastavilo se mu srdce. „Když volající informoval dispečera o situaci, byl muž ještě při vědomí, ale hůř dýchal. Náhle se jeho stav prudce zhoršil a postižený upadl do bezvědomí.

Dispečerka okamžitě začala dávat pokyny volajícímu, aby započal s resuscitací. Po příjezdu záchranáři v oživovacích pokusech pokračovali až do obnovy srdeční činnosti,“ uvedla Effenbergerová. Pacient byl po připojení na umělou plicní ventilaci a podání nezbytných léků přepraven do mladoboleslavské nemocnice.

Bodnutí vosy, včely nebo sršně bolí a pro některé lidi může znamenat ohrožení života. Alergikovi hrozí anafylaktický šok, při němž může ztratit vědomí a přestat dýchat. Příznaky jsou větší otok, červené skvrny po těle, svědění, zhoršená průchodnost dýchacích cest, záchvat podobný astmatickému, pokles krevního tlaku, křeče, bezvědomí a někdy i zástava srdce. Pro člověka jinak zdravého je nebezpečné žihadlo v krku nebo jazyce. Hrozí mu udušení. Rychlá pomoc je podle záchranářů nezbytná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?