Středočeští záchranáři musejí nakoupit 25 nových defibrilátorů

10. 12. 2012 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská záchranná služba musí kvůli nové vyhlášce nakoupit 25 defibrilátorů. Odhadovaná cena je 11 milionů korun, přesná částka však teprve vzejde z výběrového řízení.


ČTK to řekl ředitel záchranářů Martin Houdek.

Podle Houdka začne od 1. dubna 2013 platit nová vyhláška o technickém vybavení, která přikazuje nový typ defibrilátorů. Modernější přístroje například mají 12 bodů, jejichž prostřednictvím lze změřit EKG a lékaři díky tomu mají lepší přehled o stavu srdce pacienta. „Je to posun k lepšímu, já tu vyhlášku považuju za správnou,“ dodal Houdek.

Defibrilátor je přístroj, který pomocí elektrického výboje dokáže obnovit činnost srdce. Záchranáři jej mají v každé sanitce. Povinná modernizace těchto přístrojů se týká celé republiky, nejen Středočeského kraje. Jeden defibrilátor podle Houdka stojí 400.000 až 500.000 korun.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?