Středočeští zastupitelé zrušili hrazení poplatků za pacienty

21. 12. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová středočeská koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů zrušila proplácení poplatků za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti.


Návrh zrušení poplatků schválili krajští zastupitelé. Skončí tak praxe zavedená za někdejší vlády ČSSD. Opoziční kluby ČSSD a KSČM s tím nesouhlasily, po vyčerpávající debatě k rozpočtu a hospodaření oblastních nemocnic se už ale jejich zástupci k tomuto bodu příliš nevyjadřovali.
Středočeský kraj byl posledním, který regulační poplatky ještě proplácel. Od loňského ledna byla většina poplatků celostátně zrušena a kraj pacientům hradil jen 90 Kč za návštěvu pohotovosti. Hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) upozornil na to, že po celoplošném zrušení regulačních poplatků kraj vyplácel pacientům už jen velmi malé částky. „Letos to bylo jen 5000 korun. Tím, jak se změnila pravidla a platil se už jen poplatek za pohotovostní službu, tak to byla už jen takhle titěrná částka a víc nákladů a starostí bylo s administrací,“ řekl Kupka.

Zastupitel za ČSSD Zdeněk Seidl připustil, že vzhledem k výši zaplacených poplatků jde dnes už o marginální záležitost. Mnohem ostřejší debata se dnes rozproudila při projednávání rozpočtu kolem skutečnosti, že kraj už nebude hradit takzvané žákovské jízdné. Hrazení poplatků za pacienty i žákovské jízdné byly někdejší předvolební sliby ČSSD, tehdejší opozice to označovala za mrhání penězi.

Kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později přešel na takzvaný plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů Kč. Od srpna 2010 do konce letošního září hejtmanství vyplatilo 74,8 milionu Kč a vyhovělo 51.700 žadatelům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?