SÚKL hledá firmu, která navrhne, jak vyhovět ochráncům soukromí

3. 11. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) hledá prostřednictvím veřejné zakázky firmu, která by mu za 22 milionů korun připravila řešení, jímž by ústav vyhověl nárokům Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ohledně shromažďování dat.


Vyplývá to z údajů v informačnímu systému o veřejných zakázkách.

ÚOOÚ předminulý týden přikázal ústavu pro kontrolu léčiv zničit v centrálním úložišti citlivá data pacientů, kteří si kupovali léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem.

Sběrem těchto dat prý SÚKL porušil zákon. Podle údajů na webu je předmětem zakázky analýza opatření ÚOOÚ, návrh řešení, dodávka hardware a software a zajištění servisních a dohledových služeb.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková minulý týden uvedla, že chce znovu umožnit evidenci lidí kupujících léky zneužitelné k výrobě pervitinu. Neprodleně hodlá připravit novelu zákona o léčivech, která to umožní.

„SÚKL nadále nesmí shromažďovat a poskytovat lékárnám aktuální data jednotlivých pacientů o předchozích výdejích léčiv s pseudoefedrinem. Nesmyslně zvítězila ochrana osobních údajů nad ochranou lidského zdraví, veřejných zdrojů a zájmy organizovaného zločinu,“ řekla již dříve ministryně.

Lidé si nyní mohou kupovat v lékárně jedno balení léků s 900 miligramy pseudoefedrinu. Lékárník si jejich data zapíše, dál je nehlásí. Neověřuje tedy množství léků vydaných jednomu pacientovi v daném měsíci. Do minulého týdne ověřoval v centrálním úložišti množství vydaných léků, na měsíc mohl pacient dostat dvě balení, tedy 1800 miligramů účinné látky.

První náměstek ministryně Marek Šnajdr minulý týden řekl, že novelou hodlá ministerstvo znepříjemnit život „kriminálníkům a pomoci pacientům“. Kontrola výdejů v centrálním úložišti má zabránit velkonákupům léků k výrobě pervitinu. Novela zpřesní zacházení s daty pacientů.

Česká lékárnická komora doporučila svým členům, aby léky s pseudoefedrinem dávali jen na recept. Pokud budou sbírat data pacientů ve svém informačním systému, poruší prý zákon na ochranu osobních údajů. Tento výklad potvrdil i předseda ÚOOÚ Igor Němec.

Novelou hodlá ministerstvo znepříjemnit život „kriminálníkům a pomoci pacientům“

Poslanci KDU-ČSL, ODS a ČSSD předložili sněmovně návrh, aby pseudoefedrinové léky byly k dostání jen na recept. Ředitel SÚKL Martin Beneš ČTK již dříve řekl, že pokud po uvolnění prodeje výrazně stoupne spotřeba těchto léků, změní SÚKL registrační rozhodnutí tak, že léky s pseudoefedrinem budou jen na recept.

Evidenci lidí kupujících léky s pseudoefedrinem vedl SÚKL od května, do té doby až 70 procent prodaných balení zneužívali narkomani k výrobě drog. Lékárníci dosud ověřovali v centrálním úložišti, kolik léků si pacient v posledních 30 dnech opatřil. Na měsíc mohl každý získat maximálně dvě balení, tedy 1800 miligramů účinné látky.

Po zrušení kontroly v centrálním úložišti zaznamenaly lékárny nápor kupujících narkomanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?