SÚKL má nového šéfa

2. 5. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrová komise doporučila Leoši Hegerovi (TOP 09) na post ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dosavadního šéfa Koordinačního střediska transplantací Pavla Březovského - ministr zdravotnictví doporučení komise vyslyšel a k dnešnímu dni uvedl Březovského do funkce.


Pavel Březovský na pozici vystřídal dočasně pověřeného Jiřího Demla, který ústav vedl od konce února, kdy byl ze své funkce pro „dlouhodobé neshody“ s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) odvolán letitý šéf SÚKL Martin Beneš.

Nejednoznačná volba

Výběrového řízení se zúčastnilo celkem 9 uchazečů, mezi jinými například i bývalý prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček, který skončil těsně za Březovským.

Podle dostupných informací nebyla volba ani zdaleka jednoznačná. Zatímco vítězný Březovský obdržel 8 z 16 možných hlasů, druhý Stanislav Havlíček přesvědčil už jen 5 členů komise.

Miliardová rozhodnutí

Ústav určuje maximální cenu léků vydávaných na předpis a výši úhrady ze zdravotního pojištění u těch léků, které plně nebo částečně hradí pojišťovny – například všechny léky užívané v ambulancích. Celkem takto ústav rozhoduje o přibližně 60 miliardách korun ročně.

Už díky této skutečnosti patří ředitel SÚKL do úzké skupiny mocných postav českého zdravotnictví.

Priority

Nový ředitel bude mít na starosti, kromě regulace maximálních cen a stanovování úhrad, i kontrolu léků z hlediska kvality a efektivity a také dohled na nad činností lékáren a distributorů.

„Mou hlavní prioritou je stabilita lékové politiky tak, aby léčivé přípravky byly dostupné pro všechny české pacienty a pojištěnce, a to při úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, odbornou veřejností i plátci v podobě zdravotních pojišťoven,“ uvedl po svém dnešním jmenování Březovský.

Ministerstvo pak od nově jmenovaného šéfa SÚKL očekává brzké dokončení revize cen a úhrad léků, personální stabilizaci ústavu, elektronizaci systému a aktuálně také vypracování oponentury k připravované směrnici EU o léčivých přípravcích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?