SÚKL: Revize úhrad léků uspoří tři miliardy

27. 4. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Do ostrého sporu se včera na dálku dostal ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Důvodem byly úspory za léky.


Podle Beneše roční úspora, kterou přinesou zdravotním pojišťovnám revize úhrad léků platné k 1. květnu, budou tři miliardy. K 1. dubnu to měly být 2,4 miliardy a k 1. květnu dalších 600 miliónů přibude.

„To umožní, aby více pacientů mělo moderní léky, a spoluúčast pacientů nestoupne,“ prohlásil včera Beneš. Vychází z toho, že jeho úřad snížil úhrady léků od zdravotních pojišťoven.

Logicky tyto tři miliardy korun by měli ze své kapsy přímo doplatit pacienti ve formě zvýšené spoluúčasti za léky.

Podle Beneše se tak ale nestane, protože farmaceutické firmy už snížily ceny svých léků tak, aby se do úhrad od zdravotních pojišťoven vešly, a měly tak zajištěn odbyt.

Jak ale praxe ukazuje, ne všechny firmy ceny svých léků snížily, a tak pacienti v mnoha případech doplácejí za stejný lék víc než dříve.

Postup SÚKL ostře kritizoval Milan Kubek. „Ty tři miliardy úspor jsou nesmysl. Čísla vytahuje SÚKL z klobouku,“ prohlásil Kubek.

Kubek: Takto se chlubit je drzost

Podle jeho slov SÚKL způsobil škodu za 10 miliard korun, které české zdravotnictví nemuselo za léky vydat, kdyby úřad splnil povinnost, kterou má uloženou zákonem.

„SÚKL se teď chvástá tím, že splnil část úkolů změn v úhradách léků, když celý úkol měl už splnit před dvěma roky. Vychloubat se takhle je drzost,“ řekl Kubek.

Podle něj, zatímco se počet distribuovaných balení v roce 2009 oproti roku 2008 snížil o 1,8 procenta, tak celkové výdaje za léky vzrostly o 9,6 procenta. „Takto extrémní nárůst si nemůže dovolit žádná ekonomika, natož podfinancované české zdravotnictví,“ řekl Kubek.

Informoval, že výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny v roce 2009 v přepočtu na jednoho pojištěnce se meziročně zvýšily o 13,1 procenta z 3566 korun na 3833 koruny.

„Hlavní příčinou zvyšujících se výdajů za léky je nekontrolovaný nárůst cen léků,“ prohlásil Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?