Syřanům v Libanonu chybí lékařská péče, vracejí se zpátky

22. 5. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Syrští uprchlíci v Libanonu trpí nedostatkem lékařské péče. Nedostává se jim léčby například chronických onemocnění, jakou jsou cukrovka či rakovina, nejsou na ní totiž peníze.


Někteří ze Syřanů jsou v sousední zemi natolik zoufalí, že raději volí cestu zpátky domů do válkou zmítané země, uvedla ve své nejnovější zprávě mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

V Libanonu je podle posledních informací přes milion registrovaných syrských utečenců. Každý měsíc se jich registruje dalších 50.000.

Zdravotnická zařízení v Libanonu byla privatizována a za lékařskou péči se musí platit nemalé částky. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zdravotní péči pro syrské uprchlíky dotuje, kvůli ubývajícím zdrojům byl ale donucen omezit své příspěvky jen na primární zdravotní péči a na léčbu život ohrožujících onemocnění.

Více než tříletá občanská válka v Sýrii vyhnala dosud z domovů asi 6,5 milionu lidí, zhruba 2,7 milionu Syřanů uprchlo před boji zejména do některých z okolních států - Libanonu, Jordánska, Turecka či Iráku. V Libanonu je situace nejvážnější. OSN již několikrát varovala, že příliv uprchlíků vážně ohrožuje stabilitu této již tak křehké země. A jestliže jí mezinárodní společenství nepomůže, hrozí Libanonu zhroucení.

Jak poznamenala britská BBC, OSN požádala pro letošní rok mezinárodní dárce o pomoc pro syrské uprchlíky v hodnotě 4,2 miliardy dolarů (84 miliardy Kč). Dosud ale od nich získala jen 24 procent této částky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?