Systém postgraduálního vzdělávání nahrává spíše fakultním nemocnicím

29. 7. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy s nedostatkem lékařů zaznamenávají i v Nemocnici Znojmo. „Velmi významnou roli hraje i způsob postgraduálního vzdělávání. Ten je v současné době je nevyhovující a nahrává spíše fakultním nemocnicím,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz tiskový mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.


Trpí vaše nemocnice nedostatkem lékařů? Na jakém oddělení byste potřebovali lékaře nejvíce?

Ano, jistě. Chybí nám lékaři zejména na oddělení psychiatrickém, ortopedicko-traumatologickém, urologickém, očním, infekčním, interním oddělení a na oddělení radiodiagnostickém, ARO a ORL. Odchody ale nejsou nějak dramatické , v době prázdnin je situace lepší, neboť nastupují absolventi.

Čím jsou podle Vás problémy s nedostatkem lékařů způsobeny?

Jedná se o problém, který není dlouhodobě za strany státu řešen a nyní sklízíme plody špatných rozhodnutí v minulých letech. Problém se v médiích zužuje pouze na finanční stránku věci, ale je nutné říci, že velmi významnou roli hraje i způsob postgraduálního vzdělávání. Ten je v současné době je nevyhovující a nahrává spíše fakultním nemocnicím, ačkoliv cca 70 - 80% péče je standardní a je poskytováno na stejné úrovni v regionálních či fakultních nemocnicích.

LOK–SČL zorganizoval akce Děkujeme, odcházíme. Připojují se k ní lékaři i ve vaší nemocnici? Hrozí někteří z nich odchodem ke konci roku?

Na akci LOK-SČL není v Nemocnici Znojmo výraznější odezva. Hromadné odchody lékařů v současné době nehrozí.

Postrádá nemocnice nějaké zdravotní sestry?

Stav zdravotních sester je vcelku stabilizovaný, uvítali bychom radiologického asistenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?