Systém traumacenter se liší, některým zemím chybí

15. 12. 2008 8:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Tomáš Julínek (ODS) zúžil počet traumacenter ze 14 na deset. Odborné podklady pro toto rozhodnutí staví na tom, že na milion obyvatel by mělo připadat jedno centrum. Zhruba takto to funguje například v Německu, Švýcarsku nebo Nizozemsku...


Počet traumacenter se v jednotlivých zemích Evropy a ve Spojených státech liší, některé státy dokonce zcela postrádají ucelenou koncepci traumatologické péče. Vyplývá to z ankety ČTK.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zúžil počet traumacenter ze 14 na deset. Odborné podklady pro toto rozhodnutí staví na tom, že na milion obyvatel by mělo připadat jedno centrum. Zhruba takto to funguje například v Německu, Švýcarsku nebo Nizozemsku, více center existuje ve Spojených státech, naopak méně v Portugalsku.

Německo s 82 miliony obyvatel má přibližně 90 traumacenter. Od roku 1992 Němci navíc vedou traumatologický registr, v němž zaznamenávají případy těžce zraněných a jenž umožňuje vyhodnocování a srovnávání nemocnic. Němečtí lékaři míní, že německá traumatologie je na špičkové úrovni. Pro nepřetržitý příjem naléhavých případů je vybavena prakticky každá německá nemocnice. Kromě „interdisciplinárních“ míst pro akutní příjem existují i takové, které se zaměřují na určitý lékařský obor, například úrazovou chirurgii.

Ve Švýcarsku s 7,1 milionu obyvatel poskytuje akutní péči sedm traumacenter. Šest z nich ošetří ročně méně než stovku pacientů s těžkým zraněním, poslední pak asi 200 pacientů. Naopak v Portugalsku, kde žije 10,5 milionu lidí, existují pouze čtyři traumacentra, ale jen to lisabonské pečuje o 1300 vážně zraněných pacientů každý rok. Průměru jedno centrum na milion obyvatel odpovídá také počet traumacenter v Nizozemsku.

V USA podle statistik Americké asociace nemocnic z roku 2004 působí přes 1600 nemocnic s odděleními označovanými jako traumacentra. Jde zhruba o třetinu všech amerických nemocnic. Na milion obyvatel tak připadá 5,5 traumacentra, v přepočtu tedy na jedno centrum asi 187.000 Američanů. Nicméně odborná literatura upozorňuje, že 47 milionů obyvatel USA, tedy téměř šestina populace, má k nejbližšímu traumacentru vzdálenost delší než hodinu jízdy.

Francie neeviduje traumacentra podle srovnatelné klasifikace, svým vybavením se jim ale vyrovná pět zařízení v pařížské oblasti a po jednom v každém z 22 regionů kontinentální Francie. Při 63 milionů obyvatel to je zhruba jedno středisko na 2,3 milionu obyvatel, 0,43 centra na milion obyvatel.

Český systém nyní počítá s trojstupňovou traumatologickou péčí. Základní stupeň akutní péče zajistí okresní nemocnice, vyšší stupeň krajské nemocnice a nejvyšší úroveň péče poskytne jedno z deseti traumacenter. Podobný systém funguje také v Rakousku. Existují tam základní regionální úrazová centra, místní úrazová oddělení potřebná hlavně kvůli náporu zraněných lyžařů v zimě a nadregionální střediska srovnatelná s českými traumacentry.

Naopak ucelený systém traumacenter dosud neexistoval ve Velké Británii, což kritizovali experti i média. Tamní ministerstvo zdravotnictví již nicméně pracuje na návrhu systému regionálních specializovaných úrazových center. Záchranná služba dnes odváží zraněné na nejbližší nemocniční pohotovost. V nemocnici je buď traumatologický tým, asi v 60 procentech případů, nebo je zraněný po prvním ošetření převezen do jiné nemocnice.

Jedno z mála specializovaných úrazových center má londýnská nemocnice Royal London Hospital. List The Daily Telegraph napsal, že kdyby stejný systém využívalo celé Spojené království, předešlo by se 3000 ze 16.000 úmrtí ročně, které jsou důsledkem úrazů. V USA, Austrálii, Německu, Nizozemsku a Skandinávii, které mají systém úrazových center, je o 40 procent nižší úmrtnost na vážné úrazy než v Británii, napsal deník.

Speciální traumatologická centra zatím podle vyjádření místního ministerstva zdravotnictví nefungují ani v Polsku. Poúrazové stavy se léčí v běžných nemocnicích, kde jsou pouze specializovaná oddělení.

Terminologie se liší stát od státu, proto není jednoduché srovnávat jednotlivé systémy. Srovnávací analýzu evropských, případně amerických traumacenter nevede ani Světová zdravotnická organizace (WHO).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?