Přejít na obsah

SZPI našla vady ve třetině kontrolovaných stravovacích zařízení

zpět
9.1.2017
jídlo, výživa, strava
zvětšitjídlo, výživa, stravaZdroj: Shutterstock

jídlo, výživa, strava | Zdroj: Shutterstock

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř 10.000 kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Porušení jsitili téměř ve třetině případů.

Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě Kopřiva.

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku - třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech. O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uvedl Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.


Komentovat článek: SZPI našla vady ve třetině kontrolovaných…

*
* Pravidla diskusí - čtěte
*
 

* - údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Komentáře

Do této diskuse prozatím nikdo nepřispěl.

přidat komentář
 
 zavřít

Váš tip

  • Jako ochranu před spamem, prosím zodpovězte následující otázku (číslicí):
  • * - položky označené hvězdičkou jsou povinné