Táborská nemocnice nakoupila přístroje za 22 milionů

1. 9. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Táborská nemocnice nakoupila za více než dvaadvacet milionů korun nové přístroje. Ty změní chod práce i péči o pacienty na jednotce intenzivní péče.


Budoucí novou jednotku intenzivní péče Nemocnice Tábor okupují stavební dělníci. Lůžka jsou prozatím naskládaná v jedné z místností. Dělníci dokončují poslední stavební úpravy, po nich pak přijdou technici, kteří nainstalují moderní monitorovací přístroje.

Ty nemocnice koupila díky dotaci Regionálního operačního programu Jihozápad. „Slavnostní otevření jednotky intenzivní péče, která slouží pacientům po operacích, plánujeme na 1. října,“ říká ředitel Nemocnice Tábor Ivo Houška. Vrchní sestra operačních oborů Hana Valešová právě v těchto dnech domlouvá školení na nové přístroje pro dvaadvacet sester, které na JIPce pracují.

„Nemyslím si, že pro nás bude nová technologie problém, naopak, zvládneme ji v pohodě. Velká výhoda je v tom, že přístroje komunikují v češtině a víceméně samy navádí, jak s nimi nejlépe zacházet,“ pochvaluje si Valešová.

I když s chystanými změnami má prozatím hlavně starosti, budou podle ní jen k lepšímu. A nejde jenom o obsluhu nových přístrojů, které budou monitorovat stav pacientů. Další významnou změnou bude sloučení septických a aseptických pacientů do jednoho nového prostoru. Což ukončí organizování dvou týmů sester a také lékařů.

Zatímco dříve byli pacienti s možnou přítomností infekce v těle a pacienti bez přítomnosti infekce v těle na jednotce intenzivní péče oddělení na dvou různých patrech, na nové JIPce to platit nebude. V klasickém sále budou aseptičtí pacienti a v takzvaných boxech zase septičtí pacienti, tedy ti s možnou přítomností infekce v těle. „Že budou v jednom prostoru, s sebou nenese žádná rizika,“ vysvětluje náměstek pro intenzivní péči Nemocnice Tábor Jaromír Cheníček.

Pro sestry sloučení těchto dvou typů pacientů znamená, že se musejí naučit postarat se o obě skupiny v jednom prostoru. „Jde o to, aby se tyto dvě skupiny nedostaly do kontaktu, což ale vzhledem k samostatným pokojům pro septické pacienty, to jsou ty takzvané boxy, nehrozí. Ale budeme se muset naučit pečovat o obě skupiny na jednom patře. To pro nás bude nové,“ říká Valešová.

Změny zajistí větší komfort

Podle ní je pacientům po operacích docela jedno, jak má nemocnice organizovaná lůžka, ale chtějí mít klid a vzornou péči. „A to si myslím, že jim tady poskytneme daleko lépe než na starých odděleních, kde byl nedostatek prostoru. Oba typy pacientů byly sice rozdělené jiným patrem, ale v jednom sále, navzájem oddělené plentou,“ říká Valešová.

Lidé z Tábora mají většinou s nemocnicí dobré zkušenosti. „Těžko se mi hodnotí, nakolik nové přístroje zlepší péči o nás pacienty, ale myslím si, že táborská nemocnice se snaží, aby byla moderní nemocnicí,“ říká Petr Oulehla, který bydlí nedaleko nemocniční budovy. Ředitel nemocnice Ivo Houška tvrdí, že nové přístroje, které JIPka dostane, nahrazují ty zastaralé.

„Ne, že by nesloužily nebo neposkytovaly potřebné informace o stavu pacientů, ale byly staré deset let. Což je v moderní medicíně hodně. Technologie jsou dneska jinde,“ vysvětluje. Podle něj jde o přístroje, které zejména usnadňují monitorování aktuálního stavu pacienta, ale také zjednodušují a zpřesňují péči o něj. „Nejde o zázračné stroje, které dokážou každého vyléčit, ale běžný standard moderní nemocnice. Úplně stejné přístroje u nás už dva roky má anesteziologicko-resuscitační oddělení,“ dodává.

Primář ARO Radovan Prchlík popisuje nové přístroje laickými slovy. „Víceméně jde o to, že informace o všech pacientech jdou do jednoho počítače, jednoho monitoru, jednoho místa přímo k sestrám a lékařům. Kdykoli by se něco stalo, bylo něco potřeba, přístroje nás na to okamžitě upozorní,“ vysvětluje.

Oproti starým přístrojům, které byly podle něj poruchové, a na obrazovky, které pacienti měli u svých lůžek, bylo špatně vidět, nabízejí také více funkcí. „Ne všechny jsou vždy užitečné, ale například lineární dávkovače léku, to je obrovská pomoc personálu a pro pacienty to znamená i naprostou přesnost v čase a přesně odměřené množství podaných léků,“ říká.

Náměstek pro intenzivní péči Jaromír Cheníček tvrdí, že nové přístroje lékařské zázraky na počkání nezaručí. „Odpovědnost i nadále leží na lékařích a sestrách, ale právě jim svým rychlým informačním servisem uvolní ruce, takže ti se budou moct více osobně věnovat pacientům,“ vysvětluje. Vrchní sestra Hana Valešová na modernizaci hledí z poněkud praktičtějšího hlediska. Je ráda za nové klimatizované interiéry oddělení, bezbariérové přístupy do jednotlivých místností, ale i postele s matracemi, které zabraňují proleženinám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?