Tajemná firma nám nepatří, ujišťují šéfové IKEM. Ministrovi to stačí

24. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Manažeři pražské kliniky IKEM se už dva týdny vyhýbají vysvětlení, proč dali téměř půlmiliardovou zakázku neznámé firmě bez zaměstnanců.


Ale ministra zdravotnictví Leoše Hegera aspoň stačili ujistit, že firmu skrytě nevlastní. A Heger má už také výsledky kontroly, kterou nařídil poté, co HN na podezřelou zakázku upozornily. Výsledek? Nemocnice díky firmě Kardioport ušetří. A dál se už ministr tímhle tendrem nebude zabývat - a to i přes několik důležitých pochybností, že byl od začátku zmanipulovaný.

Jaké jsou ty hlavní: tendr na dodávku zdravotnického materiálu za 440 milionů vyhrála donedávna spící firma Kardioport. Do loňska neměla žádný obrat, její kancelář je prázdná, majitelé firmy se schovávají za anonymní akcie. „Máme prohlášení kompletního managementu, že nikdo z něj nemá ve firmě podíl,“ řekl včera HN ministrův mluvčí Vlastimil Sršeň.

Ředitel Jan Malý a jeho zástupce Ivan Netuka, kteří jsou za hospodaření nemocnice zodpovědní, s HN od začátku odmítají mluvit. Nezvedají mobil, neodpovídají na esemesky a jen přes mluvčího vzkazují, že s novináři nepromluví.

Prohlášení, že s vítězem zakázky nemají nic společného, navíc téměř nic neřeší. Anonymní akcie totiž patří tomu, kdo je právě drží v ruce. A i kdyby firmu ovládali Malý s Netukou, těžko by se k tomu v takové situaci Hegerovi přiznali.

Ministerstvo také porovnalo ceny, za které nakupuje zdravotnický materiál IKEM a za kolik ostatní nemocnice. A vyšlo, že ceny nejsou přemrštěné, navíc pražská klinika prý s Kardioportem ušetří - nakupuje totiž o několik procent levněji než dříve.

To sice může být pravda, na druhou stranu klinika možná mohla mít ještě lepší ceny. Manažeři nemocnice totiž zakázku vypsali tak, že se do ní nemohl přihlásit žádný dodavatel sám za sebe, ale jen pod hlavičkou zprostředkovatele. Chtěli totiž v jednom balíku nakupovat jak běžné chirurgické pomůcky nebo srdeční chlopně, tak i počítačové programy.

A to nahrálo Kardioportu, který nabídky skutečných dodavatelů zastřešil, fakticky ovšem nic nedělá.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?