Také Turnov uvažuje o fúzi s Libercem

10. 12. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Další menší městská nemocnice uvažuje o užší spolupráci s Krajskou nemocnicí v Liberci (KNL ) a v budoucnu nevylučuje ani možnou fúzi obou zdravotnických zařízení.


O stejném modelu spolupráce jako Nemocnice Frýdlant totiž nyní uvažuje i Panochova nemocnice v Turnově.

Informovali o tom zástupci obou nemocnic.

„Zatím budeme spolupracovat jen v některých oblastech,“ řekl ředitel Panochovy nemocnice Tomáš Sláma. Jedná se zejména o společný nákup léků anebo o úzkou spolupráci ortopedických týmů v liberecké a turnovské nemocnici.

„Turnovská nemocnice bude nakupovat léky prostřednictvím naší ústavní lékárny. To znamená, že dostane stejné ceny jako naše nemocnice, a ročně tak ušetří až deset procent z ceny za léky,“ upřesnil generální ředitel KNL Luděk Nečesaný.

Lékaři turnovské ortopedie například už operují v liberecké nemocnici a vzájemně spolupracují na jednotlivých případech. Těsnější spolupráci s KNL se nebrání ani vedení Turnova.

Zatím budeme spolupracovat jen v některých oblastech

„Fúze je jednou z cest, jak se může spolupráce mezi libereckou a turnovskou nemocnicí vyvíjet. Zatím byla nastolena určitá spolupráce a uvidíme, jak se osvědčí,“ řekl místostarosta Turnova Jaromír Pekař (ODS).

Podle lékařského ředitele Panochovy nemocnice Martina Hrubého je jednou z variant vytvoření holdingu nemocnic.

„Potřebujeme tuto variantu nejprve podpořit odbornými fakty, a až si budeme jisti, že je to správná cesta a je životaschopná, realizovali bychom ji,“ naznačil Hrubý. To je ale podle názoru zástupců obou nemocnic dlouhodobý proces.

„V případě frýdlantské nemocnice jednáme o spolupráci a nyní i sloučení už dva roky. Nebráníme se spolupráci ani s jinými zařízeními. Kdo hraje fér, může hrát s námi,“ dodal Nečesaný. „V případě turnovské nemocnice je to složitější proces,“ shrnul Nečesaný.

Fúze je jednou z cest, jak se může spolupráce mezi libereckou a turnovskou nemocnicí vyvíjet

Vytvoření společného holdingu menších městských nemocnic s velkým krajským zařízení je pro malé nemocnice zárukou dalšího rozvoje vybavení i spolupráce lékařů.

Zároveň tak budou mít jednotlivá specializovaná oddělení jistotu, že zůstanou zachována i v menších nemocnicích a odborná lékařská společnost anebo zdravotní pojišťovny budou souhlasit s jejich zachováním.

Osvědčilo se to například na modelu gynekologicko-porodnického oddělení liberecké a frýdlantské nemocnice, kde je společný primář. Lékaři z obou nemocnic tak mohou pracovat nejenom v Liberci, ale i ve Frýdlantu, a setkají se tak s daleko větším počtem pacientů a širší škálou případů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?