Tématem sbírky je rakovina prsu, ohrožuje i mladé ženy

5. 5. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
I když rakovina prsu postihuje ženy hlavně starší, každý rok se zjistí v Česku také u zhruba 130 žen mladších 35 let, u 300 žen do 40 let a u 600 žen do 45 let věku. U třetiny souvisí s genetickou mutací.


Mezi 7000 žen, které ročně onemocní, má gen pro rakovinu prsu jen pět až deset procent, řekla novinářům docentka Petra Tesařová z onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice.

Rakovina prsu žen a mužů je tématem letošního sbírky pořádané 11. května Ligou proti rakovině pod názvem Český den proti rakovině. Cílí i na muže, protože mezi pacienty je jedno procento mužů.

Tesařová ke geneticky podmíněné rakovině prsu uvedla, že mutace znamená velké riziko nejen pro nosičku, ale i všechny její dosud zdravé příbuzné, kteří mají stejnou genetickou chybu. „Ty my vyhledáváme a snažíme se zabránit tomu, aby se u nich rakovina do budoucna vyvinula,“ řekla.

Informace o genetické mutaci má význam i pro samotnou nemocnou, protože má vysoké riziko, že se nádor objeví i v druhém prsu, anebo že onemocní rakovinou vaječníku, která je velmi špatně léčitelná, protože se na ni přijde většinou pozdě. Pokud žena o genetické mutaci u sebe ví, může podstoupit různá preventivní opatření. Podobně jako herečka Angelina Jolie si může nechat odebrat oba prsy a vaječníky.

Screening rakoviny prsu hradí zdravotní pojišťovny ženám od 45 let věku. Mladším ženám doporučují odborníci sonografické vyšetření a také pravidelné samovyšetření.

„V kampani Rucenaprsa.cz jsme natočili video, kde doktor Haus instruuje mladou dívku, jak se samovyšetření provádí,“ řekla Tesařová. Film je zaměřen na mladé dívky, protože u nich podle Tesařové ještě je velká naděje, že dokážou zásadně změnit návyky. Z brožurek a návodných filmů vypadá samovyšetření prsu jako relativně komplikovaná a čas zabírající procedura. Snažili jsme se ukázat, že je možné ji zařadit do denních hygienických procedur, podobně jako třeba čištění zubů,“ dodala.

V den jubilejní 20. sbírky bude na 13.500 dobrovolníků ve žlutých tričkách nabízet na 1100 místech po celé ČR celkem 920.000 žlutých kytiček s růžovou stužkou a letáčky o prevenci nádorů prsu.

Minimální příspěvek je 20 korun. Letos nově mohou lidé získat elektronickou kytičku, mohou si ji stáhnout po odeslání DMS. Na interaktivní mapě si také mohou vyhledat nejbližšího prodejce kytiček.

Za 19 ročníků sbírky se shromáždilo téměř 250 milionů korun, z nich 40 procent šlo na nádorovou prevenci, 35 procent na zlepšení kvality života onkologických pacientů a 25 procent na podporu výzkumu, investice do onkologických pracoviště a na podporu hospiců, informovala předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?