Termíny k doplatku zdravotního a sociálního pojištění se sjednotí

28. 4. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Termín pro doplacení zdravotního pojištění se pravděpodobně zřejmě sjednotí se lhůtou pro zaplacení pojistného na sociální zabezpečení. Změna, která má usnadnit život živnostníkům, začne platit od letošního srpna. Využít ji tak bude možné až v příštím roce. Novelu, kterou dnes schválil Senát, nyní dostane k podpisu prezident.


Lhůta pro doplatek zdravotního pojištění by se podle novely měla posunout o tři týdny, což by znamenalo určité organizační zjednodušení. Jednadvacetidenní zpoždění plateb pro zdravotní pojišťovny by prý představovalo v celkovém objemu peněz z pojistného zanedbatelnou částku. Ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny se schválením novely souhlasily.

Podnikatelé nyní musejí rozdíl mezi zálohami a skutečnou výší zdravotního pojištění splatit do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Nově by jej měli uhradit do osmi dnů poté, co měli předložit přehled o příjmech a výdajích za kalendářní rok.

Autoři novely v čele se senátorem ODS Petrem Pakostou původně chtěli. aby novela platila už od letošního dubna, aby ji bylo možné využít v období podávání přiznání. I když horní komora navrhla novelu poslancům už koncem loňského října, sněmovna ji nestihla včas projednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?