Thomayerova nemocnice má oddělení léčby TBC pro celou ČR

29. 6. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní Thomayerova nemocnice vybudovala v Česku ojedinělé oddělení hrudní chirurgie, které převezme péči o nemocné s plicní a mimoplicní tuberkulózou a plicními mykobakteriózami z celé republiky.


Vysoce infekční pacienti tak budou operováni v sálech, které jsou určeny pouze pro ně. Centralizací péče klesne riziko infekce pro ostatní pacienty i zdravotnický personál.

„Na oddělení jsou tři operační sály, 15 lůžek standardních a sedm lůžek JIP. Oddělení provede všechny chirurgické výkony k zjištění nemoci u pacientů s podezřením na TBC,“ řekl při příležitosti dnešního představení nového pracoviště jeho šéf primář Vladislav Hytych.

Stavba trvala osm měsíců a stála 107 milionů korun, z nich 90 procent byla státní dotace.

Specializované oddělení vzniklo právě v této nemocnici, protože zde je také největší plicní klinika v ČR se speciálním oddělením pro léčbu multirezistentní TBC, na niž neúčinkují běžné protituberkulózní léky.

„Diagnostika, léčba, pooperační péče i následná léčba budou díky soustředění v jednom místě maximálně účinné, rychlé, efektivní a ekonomické. Vyšetření se nebudou zbytečně opakovat, uspoří se náklady, zdravotnický materiál i léky,“ ocenil ředitel Karel Filip.

Mluvčí nemocnice Martina Štanclová ČTK řekla, že dosud tito pacienti, stejně jako to nadále je v ostatních nemocnicích, byli umístěni na jiných klinikách, plicní nebo chirurgické. V Thomayerově nemocnici budou soustředěni na specializovaném pracovišti.

Vedle pacientů s plicní tuberkulózou to budou pacienti s tuberkulózou mimoplicní, která zasahuje močové a pohlavní ústrojí. Chirurgické sály jsou vybaveny na péči o tyto vysoce infekční pacienty, operovat se zde ale budou i pacienti s rakovinou.

Než začne oddělení na podzim fungovat samostatně ve své specializaci, budou na některých sálech operovat dětská chirurgie a urologie. Sály těchto dvou pracovišť se po tu dobu budou rekonstruovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?