Trestní oznámení na VZP kvůli mnichovské dohodě

27. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna podepsala v polovině června memorandum o vzájemné spolupráci s Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově. Dle VZP se pojišťovna na vyjednávání cen s pražským Proton Therapy Center (PTC) nedohodla. PTC tvrdí, že žádné systémové jednání o cenách neproběhlo.


V memorandu VZP zaručuje svým klientům, kterým jako nezbytnou doporučí multidisciplinární tým v jednom ze třinácti komplexních onkologických center (KOC) protonovou terapii, léčbu v mnichovském centru a úhradu od VZP. Pojišťovna si v Mnichově dohodla paušální cenu 490 tisíc korun za pacienta, a to bez ohledu na diagnózu.

„Pro mnichovské centrum se VZP rozhodla s přihlédnutím k jeho dlouholetým zkušenostem s protonovou léčbou a také proto, že si za terapii účtuje v řadě případů jen polovinu toho, co požaduje protonové centrum v Praze,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý a sdělil, že VZP uhradila protonovou terapii v pražském centru jedné své pacientce za více než 720 000 korun. „Ve druhém případě, kdy protonové centrum začalo s léčbou bez projednání s pojišťovnou, se účtovaná částka vyšplhala na 996 000 korun,“ doplnil mluvčí Tichý.

Tyto částky naší redakci PTC potvrdilo: „Ano, částky odpovídají realitě. V obou případech se ale jednalo o velmi komplikované diagnózy,“ sdělil naší redakci mluvčí PTC Vladimír Šulc.

Drahé ozáření komplikovaných diagnóz

Kalkulaci si od pražského centra vyžádala také pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV). „V současné době má pojišťovna další dva klienty, indikované specialisty pro protonovou léčbu. Jde o devítiletého chlapce s nádorem mediastina (mezihrudí), jeho kompletní terapie si vyžaduje 39 frakcí. Pojišťovnou vyžádaná kalkulace pražského protonového centra je 26 000 korun za jednu frakci, tedy celkem 1 014 000 korun.

Kalkulace protonového centra v Mnichově je 13 800 za jednu frakci, tedy celkem 538 200 korun. Pojišťovna schválila léčbu v Mnichově,“ uvedla mluvčí ZPMV ČR Hana Kadečková. Druhým aktuálním případem je 39letá pacientka s nádorem mozku, jejíž terapie vyžaduje 27 frakcí. I zde ZPMV zohlednila finanční hledisko (510 tisíc v Mnichově oproti 702 tisícům v Praze) a schválila pacientce léčbu v Německu.

Podle PTC šlo i v těchto případech o komplikovanou léčbu závažných diagnóz. „Ve všech případech se jednalo o raritní diagnózy, jež není možné úspěšně léčit konvenční metodou. Právě takovými diagnózami protonové centrum zahajovalo činnost a celý tým je právem hrdý na dosažené výsledky. Nyní je již spektrum léčených diagnóz širší a od toho se také odvíjejí ceny za léčbu jednotlivých pacientů.

Kupříkladu cena léčby nádoru mezihrudí 14leté pacientky, která nemohla kvůli dosaženým maximálním hodnotám fotonového ozařování pokračovat v konvenční léčbě, činila zhruba 360 tisíc korun. ZPMV několik týdnů poté, co pacientka úspěšně prošla terapií v protonovém centru na Bulovce, rozhodla, že ji pošle do Mnichova. Kdyby pacientka a její rodiče čekali na zprávu pojišťovny, pravděpodobně by už neměl kdo do Mnichova jet,“ doplnil Vladimír Šulc.

PTC: Paušál od nás by byl nižší

„Dojednání nižších částek za úhradu totožné péče umožní poskytnout moderní léčbu většímu počtu pacientů. VZP se pokoušela s protonovým centrem v Praze vyjednávat o cenách, které by snesly srovnání s mnichovskou konkurencí. Peníze na léčbu totiž pocházejí z veřejného zdravotního pojištění, a musí proto být spravovány s péčí řádného hospodáře. Veškerá snaha o dohodnutí konkurenceschopných cen s pražským centrem však byla zatím marná. VZP nicméně i nadále zůstává otevřena případným jednáním,“ řekl mluvčí Tichý.

Informaci, že by VZP jednala o cenách, však PTC popírá. „K žádnému systémovému jednání mezi protonovým centrem a VZP o cenách za léčbu nedošlo, ani přes opakované výzvy ze strany PTC. Již loni Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla nabídku na využívání diagnostiky protonového centra (2x CT, 2x MRI a 1x PET-CT) s odůvodněním, že stávající kapacity jsou dostačující. Přitom je známo, že čekací doby překračují i měsíc, což je u onkologických pacientů fatální. VZP nereagovala ani na nabídku protonového centra na léčbu karcinomu prostaty za cenu 260 000 korun,“ nesouhlasí s vyjádřením VZP mluvčí Šulc.

„Kdyby VZP s pražským protonovým centrem jednala, zjistila by, že průměrná cena za léčbu vychází v Česku ještě výrazně níž, než je zmiňovaný paušál 490 000 korun v Mnichově. Známe mnichovské kalkulace a také víme, že denní cena za ubytování pacienta, bez obvyklého doprovodu rodiny, je 250 eur za den,“ dodal Vladimír Šulc.

Protony dostupné všem?

VZP deklaruje, že protonovou léčbu uhradí všem, kteří budou týmem KOC k protonové léčbě indikováni. Do Mnichova ale pojišťovna zatím poslala za paušálně dohodnutou cenu jednoho pacienta k léčbě ozářením a druhého k diagnostice. Přitom se i konzervativní odborníci shodují, že protonová léčba je mimořádně přínosná pro zhruba 10–15 % onkologických pacientů určených na ozařování, v Česku se tedy jedná o 3–4,5 tisíce nemocných ročně. Přesto zatím pojišťovny odsouhlasily léčbu protony pouze jednotlivcům.

PTC navíc kritizuje neúměrně zdlouhavý systém indikování k léčbě. „Hlavní odpovědnost za odeslání k léčbě nesou odborníci z komplexních onkologických center. Výsledkem je buď dlouhé čekání na zahájení léčby, nebo přímo odepření indikace protonů,“ domnívá se Vladimír Šulc.

Na dotaz naší redakce, zda by bylo PTC ochotno dorovnat částku na paušál dohodnutý v Mnichově, mluvčí centra uvedl, že „paušální platba pro všechny diagnózy je neprofesionální, neboť nezohledňuje individuální charakter jednotlivých diagnóz i způsob léčby. Pro samotné zdravotní pojišťovny je ve finále jednoznačně nevýhodný, protože kupříkladu u karcinomu prostaty bude VZP v Mnichově platit dvojnásobek ceny, než za jakou tuto léčbu nabízí pražské centrum.“

Podle kalkulací PTC by průměr za mix diagnóz podle procentuálního zastoupení mezi onkologickými diagnózami činil kolem 460 tisíc korun, navíc bez dodatečných nákladů na tlumočníka a pobyt v cizím prostředí.

Trestní oznámení kvůli dohodě bez výběrového řízení

Zástupci pražského protonového centra se obávají, že memorandum VZP s mnichovským protonovým centrem vzbuzuje pochybnosti, zda nebyl porušen zákon o veřejném zdravotním pojištění nebo i zákon o veřejných zakázkách. Stejné obavy o dodržení zákona má také iniciátor petice „Hlas pro život“ František Matějka, který v těchto dnech podal u Vrchního státního zastupitelství v Olomouci trestní oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že představitelé VZP spáchali trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Osobní podíl na výše uvedených trestných činech nese podle Františka Matějky ředitel VZP Zdeněk Kabátek a všichni členové správní i dozorčí rady.

„Žádné jiné zdravotnické zařízení nebylo před uzavřením dohody mezi VZP ČR a Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově poptáváno v řádném veřejném výběrovém řízení a nemělo sebemenší příležitost poskytnout nabídku zdravotnické péče na základě pro všechny soutěžící stejných, zadavatelem veřejně stanovených a transparentních, zadávacích podmínek,“ uvádí se v trestním oznámení, které má redakce k dispozici.

„Oficiálně o tom nic nevím, jen jsem něco zaslechl. Podle těch kusých informací mi to ale přijde asi tak stejně relevantní, jako kdybych já teď podal trestní oznámení třeba na majitele protonového centra, že mi ukradli kolo. I když je to zjevný nesmysl, také by se tím policie musela zabývat,“ reagovala na trestní oznámení VZP slovy svého mluvčího Oldřicha Tichého.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?